Apunts d'art

Escultures de ferro de Subirachs a Barcelona

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Josep Maria Subirachs va ser un dels artistes catalans més importants del segle passat. Va ser pintor, gravador, escenògraf i crític d’art. Però pel que més se’l reconeix és per les seves escultures. Algunes formen part de col·leccions privades, però d’altres es poden veure als carrers de Barcelona.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

La importància del ferro en les escultures de Subirachs

El ferro, juntament amb altres elements, va ser un dels protagonistes principals en l’obra de Subirachs. En el seu canvi de registre, quan va anar evolucionant de l’expressionisme a l’abstracció, va començar a interessar-se per aquest material, ja que li donava molt de joc a l’hora de fer les seves obres i barrejar-lo amb altres materials.

4 escultures de ferro importants en l’obra de Subirachs

L’obra urbana de Subirachs és molt àmplia, però en aquest article destacarem quatre escultures que són ben representatives de l’artista.

“Catedral”, 1958

Aquesta obra pública es troba al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona, ​​al claustre de l’Edifici de Llevant. Gràcies a aquesta obra, Subirachs va rebre el Gran Premi d’Escultura Sant Jordi, concedit per la Diputació de Barcelona.

escultures en ferro
Catedral, Josep Maria Subirachs, 1958

Clarament influenciat per un dels pioners de l’art abstracte català d’abans de la guerra, Julio González, en aquesta peça Subirachs empra el ferro a base de tiges primes. Això crea obres amb una concepció molt diferent de les coetànies de l’artista, destinades a ser no sols de bronze, sinó també de formigó.

“Caduceu”, 1966

Aquesta es troba a l’Edifici Mercuri, situat a l’encreuament de la Via Augusta amb el carrer Marià Cubí, ​​al costat de la plaça Gal·la Placídia. Subirachs era molt donat a decorar vestíbuls d’edificis en aquest moment de la seva vida, i en aquest edifici, concretament, hi va fer diverses escultures; la més destacada, no obstant això, és la que corona aquesta casa, Caduceu. Feta amb ferro i bronze, representa el caduceu del déu Mercuri, format per un bastó amb dues serps enrotllades.

“Planeta”, 1976

Encarregada pel grup editorial Planeta, primer va ser instal·lada a l’entrada de l’antiga seu del grup, al carrer Còrsega, d’on més tard passaria al nou emplaçament de la companyia, a l’avinguda Diagonal.

Es tracta un conjunt de ferro, formigó i acer on hi ha una esfera única, de grans dimensions, sostinguda per una forma abstracta que pinça la bola pels pols. Aquesta mescla d’abstracció i nova figuració va estar molt present en l’obra de Subirachs i va coexistir en el temps per deixar constància que tots els llenguatges són vàlids en la plàstica.

“Monument al President Macià”, 1991

Una de les seves obres més recents i més importants per l’enclavament on es troba i pel seu significat és aquesta escultura, feta mentre estava en un dels seus grans projectes: la façana de la Passió de la Sagrada Família.

escultures en ferro
Monument al President Macià, Josep Maria Subirachs, 1991

El Monument al president Macià es va elaborar en formigó, bronze, ferro i travertí. El pedestal sosté una escala invertida on s’hi encaixen els tres primers esglaons. Representa la història de Catalunya i els primers graons són un homenatge al mandat del president Macià; la resta simbolitza la construcció de Catalunya.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?