Apunts d'art

Escultures del ‘quattrocento’: Donatello

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El Renaixement

El Renaixement italià, concretament el quattrocento, busca els seus referents en el món clàssic i la natura. L’home del Renaixement concep el món des de l’antropocentrisme i vol canviar la percepció existent sobre els artistes. Brunelleschi, Masaccio i Donatello són alguns dels molts protagonistes d’aquesta època. En aquest article ens centrarem en la vida i l’obra de Donatello, i comentarem algunes de les seves escultures més emblemàtiques.

ENC - CAT - Text - Pintores

L’escultor Donato di Niccolò di Betto Bardi, més conegut com a Donatello (Florència, ca. 1386-1466) era fill d’un cardador de llana. L’entorn artesà en el qual va créixer va influenciar molt la seva obra i li va permetre deslligar-se dels cànons de l’art oficial per centrar-se en l’estudi de la realitat.

Donatello

L’escultor Donato di Niccolò di Betto Bardi, més conegut com a Donatello (Florència, ca. 1386-1466) era fill d’un cardador de llana. L’entorn artesà en el qual va créixer va influenciar molt la seva obra i li va permetre deslligar-se dels cànons de l’art oficial per centrar-se en l’estudi de la realitat.

L’any 1403 va començar com a aprenent al taller de Ghiberti, on va instruir-se en la tècnica del bronze. Poc temps després, va entrar a formar part del grup dedicat a la construcció de la Porta della Mandorla i de la Porta dei Canonici de la catedral de Florència. Va ser en aquella època quan va entrar en contacte amb Nanni di Banco.

Amb els anys, Donatello es va convertir en un dels màxims exponents de l’escultura toscana del segle XV. A continuació veurem algunes de les seves obres més destacades.

Sant Jordi, 1417

Donatello va esculpir l’escultura de Sant Jordi l’any 1417 per al gremi de fabricants de cuirasses i espases de Florència. Es tracta d’una obra que representa la bellesa orgullosa i hedonista de la joventut. Segons l’historiador Richard C. Trexler, Donatello va esculpir aquesta figura amb la intenció de definir una representació idealitzada i perfecta, però alhora naturalista, de l’ésser humà.

Sant Jordi, Donatello, 1417. Imatge: Museus de Florència

David de bronze, ca. 1440-1446

David de bronze, Donatello, ca. 1440-1446. Imatge: Museus de Florència

El David de bronze va ser l’última escultura creada per Donatello durant la seva primera etapa a Florència, abans de marxar cap a Pàdua. Es tracta d’un encàrrec de la família Mèdici, llinatge que va governar Florència durant molts anys i els membres del qual van actuar com a mecenes de molts  artistes del Renaixement.

Amb aquest encàrrec, Donatello va demostrar la seva maduresa artística, ja que va crear una obra que agrupava tant l’elegància gòtica com els propòsits clàssics de cànon, proporció i bellesa. A més del motiu de l’exaltació de l’individu, la intenció propagandística d’aquest David és clara: fer al·lusió al poder dels Mèdici i la resistència militar florentina envers les ambicions expansionistes de Milà i Nàpols.

Condottiero Gattamelata

Aquesta obra es troba a l’emplaçament per al qual fou concebuda: la plaça del Sant de Pàdua, ciutat on Donatello va viure deu anys.

Condottiero Gattamelata, Donatello, ca. 1444-1453. Imatge: Universitat de València

Antonio de Narni, fill d’Erasmo de Narni, va encarregar a Donatello aquesta estàtua eqüestre per glorificar el seu pare, també anomenat condottiero Gattamelata.

Erasmo de Narni va ser un dels condottieri (mercenaris al servei de les ciutats estat italianes durant el segle XV) més famosos de la Itàlia del Renaixement. D’origen humil, va aconseguir preparar-se com a capità mercenari servint en diversos territoris.

D’acord amb les idees renaixentistes, aquesta escultura reflecteix l’heroisme i la glòria del personatge.

Es tracta de la primera escultura eqüestre feta després de l’antiguitat clàssica. L’obra va provocar un gran impacte en la societat de l’època i va revolucionar l’estatuària urbanística.  Amb aquesta obra, Donatello va marcar una fita en la història de l’art.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?