Apunts d'art

Escultura en paper i tèxtil d’Aurèlia Muñoz

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Les dones han tingut grans dificultats per ser reconegudes en el món de l’art: la seva figura sempre ha anat associada a la seva representació com a muses o objectes “passius”. Després del Maig del 1968 i amb tot un horitzó per a explorar diferents corrents artístics, la tendència comença a canviar i algunes artistes comencen a despuntar per les seves creacions. Una d’elles és, sens dubte, Aurèlia Muñoz (1926-2011), una artista catalana molt singular. Les seves escultures en paper o tèxtils l’han fet mereixedora del reconeixement internacional.

ENC - CAT -TEXT- Quiz art contemporani

La vida artística d’Aurèlia Muñoz

Aurèlia Muñoz va viure a Barcelona, on va tenir el seu estudi des de molt jove. Es va formar a l’Escola d’Arts Aplicades i a la Massana i, sense cap dubte, el que és més representatiu de la seva obra són els materials poc convencionals que utilitzava: el paper i el tèxtil.

Va utilitzar tècniques com el macramé, l’origami per a construccions en paper, el patchwork… Tot això per elaborar obres artístiques avantguardistes i abstractes que han triomfat per tot el món.

Durant la dècada dels 70, arran de la Biennal del Tapís de Lausana, s’endinsa a investigar amb el tapís i els tèxtils (tendència ja a Europa, Amèrica i, més tard, el Japó), i indagar en els nusos i les robes dels antics, així com transformar el tèxtil en una obra tridimensional. Les seves primeres experiències van ser amb el patchwork, una tècnica perfecta per elaborar obres abstractes, tipologia de la qual va anar de bracet durant tota la seva carrera.

També va treballar els brodats, per, a continuació, investigar el collage. Va començar amb murals, però a poc a poc va anar creant estructures a partir d’aquesta tècnica. Més tard va començar a utilitzar el macramé i va acabar sent pionera en la seva utilització.

En el seu afany per superar-se, també va experimentar amb l’espai exterior, i va utilitzar el teixit de les veles per a vaixells. Això li va donar pas a treballar amb un material nou: el paper. De fet, fabricava el seu propi paper;  jugava a la vegada amb colors i textures, i s’inspirava en tècniques tradicionals del Japó.

Aquestes curioses tècniques van cridar l’atenció del públic, i les seves obres han estat exposades per tot el món: Nova York, Budapest, París, Chicago o Tòquio, entre d’altres. Així mateix, ha rebut nombrosos premis per les seves creacions.

Escultura en paper: algunes de les obres més destacades d’Aurèlia Muñoz

‘Estel ancorat’, 1974

Des dels seus començaments amb el tèxtil ja li agradava jugar amb l’espai per presentar les seves obres. En aquesta obra utilitza el macramé per crear figures arquitectòniques i presentar-les penjades a l’aire.

‘Washi’, 1984

Aquesta escultura és de les primeres que va elaborar utilitzant el paper. Aquí, es va inspirar en tècniques artesanals del Japó, amb les quals va aconseguir reinterpretar la tradició des d’una mirada contemporània.

‘Maqueta de veles’, 1987

En moltes de les seves obres, l’artista utilitzava caixes de metacrilat com a forma de presentació. Això ajudava al fet que l’espectador pogués veure cada escultura des de diferents perspectives, cosa que feia més íntimes les seves obres. En aquesta, els plans se superposen i componen escultures geomètriques dins de la caixa.

‘Origami’, 1988

Aquesta escultura en paper simula llibres. Muñoz, en aquest cas, utilitza l’espai per presentar-la. Els llibres van ser un motiu constant en la seva obra.

escultura en paper
Origami, Aurèlia Muñoz, 1988

‘Clown’, 1993

Presentada en caixa de metacrilat, en aquesta obra Aurèlia Muñoz fa ús del paper simulant la figura d’una persona.

‘Anemone blava amb fils roses’, 2003

Aquesta escultura és una fidel unió dels dos ingredients que més han guiat la trajectòria de l’artista: el tèxtil i el paper. Amb ella simula una anemone, aquesta singular criatura del fons marí.

Muñoz utilitza el paper i el tèxtil, elements que normalment són utilitzats en altres camps del nostre dia a dia, com a base d’una carrera artística de més de quatre dècades. Les escultures en paper d’Aurèlia Muñoz tenen el seu merescut buit en la història de l’art.

ENC - CAT - POST - Quiz art contemporani

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?