Apunts d'art

10 dels quadres més famosos que hauries de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Fer una selecció dels quadres més famosos de la història de l’art és pràcticament impossible, perquè són molts els que haurien d’estar dins d’una llista d’aquestes característiques. No obstant això, hem volgut seleccionar algunes peces de quadres famosos que, sens dubte, no podrien faltar en aquesta llista i que tot bon amant de l’art hauria de conèixer.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

La Gioconda

El primer dels quadres més famosos que caldria conèixer és La Gioconda, de Leonardo da Vinci. És, probablement, el retrat més famós de tota la història de l’art. Es tracta d’un oli sobre taula de 77 x 53 cm on apareix l’esposa de Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo. La pintura ha estat sempre rodejada de molt de misteri i, alhora, ha inspirat nombroses narracions literàries i diferents interpretacions tant dins com fora del món de l’art. La datació de la pintura està fixada oficialment entre el 1503 i el 1506, encara que alguns estudis més moderns afirmen que és molt probable que s’acabés més enllà d’aquesta última data. Actualment es pot veure exposada al Museu del Louvre de París.

Las meninas

Un altre dels quadres més famosos que tot amant de l’art ha de conèixer és el de Las meninas, de Diego Velázquez. La pintura data de l’any 1656 i actualment es pot veure al Museu del Prado de Madrid. L’oli representa el taller del pintor a l’antic Alcàsser de Madrid, on es troba la infanta Margarida d’Àustria i les seves dames de companyia o meninas (d’on la pintura agafa el nom posteriorment). Més enllà del seu valor tècnic, hi destaca que a l’esquerra de la imatge hi apareix el mateix Velázquez pintant els reis Felip IV i Mariana d’Àustria, que es veuen reflectits al mirall del fons. D’aquesta manera, l’espectador queda situat al mateix lloc on hi hauria d’haver els reis, fet que li permet ser introduït a la ficció del quadre i es converteixi en el centre de les mirades dels personatges.

La noia de la perla

També conegut com La noia amb turbant i datada entre el 1665 i el 1667, es tracta d’una de les obres mestres del pintor holandès Johannes Vermeer. El seu nom prové del fet que l’arracada que llueix és una perla, que centra totes les línies de fuga a la composició. A l’oli hi destaca el contrast de la figura, il·luminada i plena de color, amb un fons completament fosc. Actualment es troba a la Galeria Reial de Pintures Mauritshuis de la Haia.

El caminant sobre el mar de boira

Un altre dels quadres més famosos que hauries de conèixer és aquesta obra del pintor alemany Caspar David Friedrich, datada l’any 1818. Constitueix un dels millors exemples de la pintura romàntica europea. La composició mostra un home d’esquenes, situat al costat d’un precipici on només s’hi entreveuen núvols i algunes roques del paisatge que queda ocult per la boira. Aquesta composició fa que l’espectador s’interrogui sobre el que hi ha al darrere dels núvols, i li genera un desig de coneixement i anhel del que els romàntics denominen com allò “sublim”, un estat que només es pot experimentar amb els sentiments, però mai amb la raó. 

La Llibertat guiant el poble

Un altre dels quadres més famosos i que representa millor el moviment romàntic és aquesta pintura d’Eugène Delacroix, datada l’any 1830 i que actualment es troba al Museu del Louvre. S’hi pot apreciar una barricada humana que lluita per una llibertat representada amb els símbols de la Revolució Francesa que dirigeix la mirada al poble francès mentre oneja la bandera tricolor. Per a molts, aquest és el primer quadre amb contingut polític de l’era moderna.

Impressió, sol naixent

És un oli sobre tela de Claude Monet, datat de l’any 1872. Aquest quadre és considerat el primer exemple d’impressionisme. Es tracta d’un paisatge que representa el port de Le Havre, lloc molt freqüentat pel pintor durant bona part de la seva vida. Monet reprèn l’estil pictòric de l’artista anglès Joseph Mallord William Turner, precursor d’una pintura on el dibuix es va difuminant a favor del moviment i de la importància del color que, finalment, serà l’origen del moviment impressionista.

La nit estelada

Un altre dels quadres més famosos és, sens dubte, l’obra La nit estelada, del pintor holandès Vincent van Gogh. Constitueix un dels millors exemples del postimpressionisme. La pintura data de l’any 1889, i va ser pintada durant el període que l’artista va estar ingressat en el sanatori de Saint-Rémy. Es tracta probablement d’una de les obres que representa millor el particular estil de Van Gogh, especialment en aquesta etapa final de la seva vida, quan més al·lucinacions tenia. Actualment es troba al Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA).

La persistència de la memòria

Sens dubte, un dels quadres més coneguts internacionalment de Salvador Dalí. Data de l’any 1931, i és particularment petit: té una grandària que gairebé no supera la superfície d’un foli. Es tracta d’una marina identificada amb el cap de Creus, que s’acompanya d’una escena insòlita formada per formes suggeridores que representen rellotges que es fonen i un autoretrat del mateix pintor. La pintura es troba actualment al MoMA, de Nova York.

Guernica

Un altre dels quadres més famosos del segle XX és el Guernica, de Pablo Picasso. Està inspirat en el bombardeig de la localitat basca l’any 1937, durant la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d’una obra feta amb blancs, negres i grisos. El quadre va ser exposat al pavelló espanyol de l’Exposició Internacional de París del 1937. Després va romandre al MoMA, de Nova York. Finalment, amb la instauració del règim constitucional a Espanya, es va obrir un període de negociacions amb els hereus del pintor fins a fer-ne efectiu el retorn. L’any 1981 es va aconseguir, i la pintura es va exposar inicialment al Casón del Buen Retiro, edifici dependent del Museu del Prado, a Madrid. Actualment es pot veure al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, també a Madrid.

Llaunes de sopa Campbell‘s

Finalment, un altre dels quadres més famosos que hauries de conèixer és de l’americà Andy Warhol, un dels principals exponents de l’art pop de la segona meitat del segle XX. Aquesta obra consta, en realitat, de 32 acrílics amb unes dimensions individuals de 50,8 x 40,6 cm. Es tracta d’una natura morta que ha passat a la història de l’art com un dels referents de la cultura pop i una de les principals obres de l’artista, que alguns europeus van voler identificar com una crítica al capitalisme estatunidenc. Actualment es troba al MoMA, de Nova York.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?