Apunts d'art

Els quadres del Museo del Prado: descobreix aquí els més destacats

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El Museo Nacional del Prado es caracteritza per tenir la col·lecció de pintura espanyola més completa del món, amb obres que van des del romànic fins a Francisco de Goya. En aquest post et proposem descobrir alguns dels quadres més destacats i fascinants del Museo del Prado.

El Museo del Prado

El Museo del Prado es va inaugurar el 1819 i és conegut per acollir, entre d’altres, obres relacionades amb la història d’Espanya. Actualment és una de les pinacoteques més importants de l’estat i del món.

ENC - CAT - Text - Pintores

Les col·leccions del Museo del Prado responen als gustos dels monarques dels segles xvi i xvii, quan el col·leccionisme pretenia reunir un gran nombre d’artistes preferits. En aquest sentit, el museu es distingeix per ser una institució cultural de pintors, alguns d’ells, representats amb més de 100 obres.

Les col·leccions diverses que s’hi poden veure pertanyen a grans artistes com:

Els quadres del Museo del Prado més destacats

Per conèixer més coses sobre aquest museu tan reconegut, comentarem cinc dels quadres més destacats del Museo del Prado. Tots ells pertanyen a la col·lecció «Obres Mestres»:

Tríptic del Jardí de les delícies, el Bosch

quadres Prado
Tríptic del Jardí de les delícies, el Bosch, 1490-1500. Imatge: Museo del Prado 

La tècnica del Jardí de les delícies és l’oli sobre taula de fusta de roure, i és l’obra més elaborada del pintor holandès el Bosch. Aquesta creació que, com indica el seu nom, està dividida en tres parts, tracta sobre el destí de l’ésser humà i, en línies generals, els elements més destacats de l’obra són: el paradís, el pecat, l’infern, la felicitat, la realitat i la fantasia, la sexualitat i la fragilitat.

Carles V a la batalla de Mühlberg, Ticià

quadres Prado
Carles V a la batalla de Mühlberg, Ticià, 1548. Imatge: Museo del Prado

Aquesta obra representa el triomf de Carles V a la batalla de Mühlberg. La tècnica que va fer servir Ticià per crear-la va ser l’oli sobre tela. El retrat mostra a Carles V com a cavaller cristià i, alhora, com a signe de poder polític.

El cavaller de la mà al pit, El Greco

quadres Prado
El cavaller de la mà al pit, El Greco, 1580. Imatge: Museo del Prado

Un altre dels quadres més destacats del Museo del Prado és aquesta obra. El Greco va pintar un home d’uns 30 anys d’edat, amb vestimenta de segle xvi. El més característic d’aquesta obra és la posició de la mà dreta sobre el pit, al costat del fragment d’espasa sostingut amb l’esquerra. A més a més, destaca també el rostre serè i la mirada fixa del personatge. Alguns afirmen que podria tractar-se d’un autoretrat.

Las meninas, Velázquez

quadres Prado
Las Meninas, Diego Velázquez, 1656. Imagen: Museo del Prado

La tècnica usada en aquesta obra mestra de Velázquez és l’oli sobre tela. La pintura representa la infanta Margarida, alguns personatges que la servien i, per descomptat, al rei Felip IV i Marianna d’Àustria, observant l’escena. Fins i tot, hi trobem al mateix Velázquez retratant el moment.

Amb Las Meninas, Velázquez va aconseguir crear una composició complexa i creïble alhora, que transmet vida i realitat, però que també inclou en si mateixa diversos significats. Destaca l’ús de les perspectives científica i aèria, i la multiplicació de les fonts de llum.

El 3 de maig a Madrid o «Els afusellaments», Goya

quadres Prado
El 3 de maig o «Els afusellaments», Francisco de Goya, 1814. Imatge: Museo del Prado

Aquesta obra de Goya reprodueix fets de la matinada del 3 de maig de 1808, quan francesos i espanyols es van enfrontar de manera sagnant amb motiu de l’alçament de la vila de Madrid contra l’exèrcit francès.

Goya va pintar dos quadres amb els fets del 2 de maig: El 2 de maig de 1808 a Madrid, o «La lluita dels mamelucs», que mostra l’atac violent dels ciutadans de Madrid contra les tropes de Murat; i aquest, El 3 de maig a Madrid o «Els afusellaments», que escenifica la represàlia de l’exèrcit francès durant la matinada de l’endemà.

Esperem que aquest post sobre els quadres més destacats del Museo del Prado t’hagi desvetllat més l’interès sobre el món de l’art i les meravelles que acull aquest museu tan reconegut.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?