Apunts d'art

‘Els elefants’: quadre pictòric de Salvador Dalí

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

En aquest article parlarem sobre Salvador Dalí i un dels motius pictòrics habituals en la seva obra: els elefants amb potes primes i molt llargues. Aquest motiu pictòric assoleix el seu màxim protagonisme a l’obra Els elefants (1948). 

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Així mateix, parlarem sobre altres pintures en les quals apareix aquesta icona daliniana, com és el cas de Cignes reflectint elefants (1937), Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar-se (1944) o Les temptacions de sant Antoni (ca. 1946).

Salvador Dalí 

Salvador Dalí i Domènech (Figueres, 1904-1989) va ingressar l’any 1922 a l’Escola de Belles Arts de Madrid. Va sovintejar la Residencia de Estudiantes, on va sorgir el grup que més tard seria conegut com la Generació del 27. A finals dels anys vint, instal·lat a París, es va convertir en una de les figures més brillants del surrealisme pictòric.

Els elefants: quadre pictòric de Salvador Dalí

Dalí i el motiu dels elefants

És habitual veure els elefants de Dalí representats amb articulacions molt primes, cames molt llargues, pràcticament invisibles, i amb alguna càrrega sobre les espatlles. Aquests animals s’identifiquen amb la força i poden representar el futur. Acostumen a carregar obeliscos, símbol de poder i dominació.

Els elefants (1948)

Els elefants, Salvador Dalí, 1948. Imatge: Del Prado Art Gallery

Dalí va pintar aquest oli sobre tela de 49×60 centímetres l’any 1948. Els elefants s’inspira en l’elefant i l’obelisc de Bernini, ubicats a la plaça de Minerva, a Roma.

A diferència de la resta d’obres que veurem a continuació, a la pintura Els elefants aquests animals constitueixen l’element principal de l’obra. El fons, desèrtic, està buit.

Els elefants representen una realitat distorsionada: les potes d’aranya extremadament llargues i primes contrasten amb el pes que aquests mamífers porten sobre l’esquena.

Cignes reflectint elefants (1937)

Cignes reflectint elefants, 1937, Salvador Dalí. Imatge: RTVE

En aquesta obra, les figures d’uns cignes i d’uns elefants es barregen a través del reflex de l’aigua del llac. A l’esquerra, la imatge d’un home dempeus i situat d’esquena a l’escena principal, podria ser el mateix Dalí. Els núvols també són imatges dobles que semblen escultures clàssiques desdibuixades. A l’extrem superior dret s’hi pot veure una casa sobre un cingle, lloc on l’artista residia a Cadaqués.

Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar-se  (1944)

Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar-se, 1944, Salvador Dalí, Museu Thyssen-Bornemisza

En aquesta obra, la dona i musa de Salvador Dalí, Gala, dorm damunt d’una roca, com si flotés. El brunzit d’una abella li provoca un somni. Una gran magrana sembla explotar i d’ella en surt un peix, del qual, alhora, en surten dos tigres i una baioneta que desperten la protagonista del quadre del seu descans.

Les temptacions de sant Antoni (1946-47)

Les temptacions de sant Antoni, ca. 1946, Salvador Dalí. Imatge: Salvador Dalí.org

Amb Les temptacions de sant Antoni Dalí va participar, juntament amb altres artistes de gran renom internacional, en un concurs per al cartell promocional de la pel·lícula Bel Ami, basada en la novel·la homònima de Guy de Maupassant. Finalment, l’obra guanyadora va ser pintada per Max Ernst.

En aquesta obra, Dalí representa sant Antoni Abat despullat, combatent amb una creu les temptacions, representades per cavalls amb llargues extremitats i els mítics elefants de potes primes i allargades. Les temptacions de sant Antoni es conserva actualment a Brussel·les, als Museus Reials de Belles Arts de Bèlgica.

Si vols llegir més sobre quadres famosos de Salvador Dalí, pots fer clic aquí. Si vols llegir més informació sobre els que han marcat un abans i un després en la història de l’art, clica en aquest enllaç.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?