Apunts d'art

Els 5 quadres de Frida Kahlo que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Frida Kahlo (1907-1954) va ser una pintora mexicana i actualment és reconeguda a nivell mundial per les seves obres, en les quals representa, de manera personal, alguns moments de dolor i sofriment que va patir al llarg de la vida. En aquest article et mostrem alguns quadres de Frida Kahlo, així com el seu recorregut vital i artístic.

Frida Kahlo

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón, més coneguda com a Frida Kahlo, va néixer el 1907 a Ciutat de Mèxic i va créixer a casa dels seus pares, que avui és coneguda com «La casa blava».

ENC - CAT - Text - Pintores

Ja des de molt petita va patir diversos problemes relacionats amb la salut. Als 6 anys va emmalaltir de poliomielitis, que li va provocar que la cama dreta fos més curta que l’esquerra, fet que li van suposar burles dels seus companys. El 1925 va tenir un accident de trànsit terrible, en què es va fracturar alguns ossos i va patir un traumatisme a la columna vertebral.

quadres Frida Kahlo
Frida Kahlo, Guillermo Kahlo, 1932. Imatge: Museo Frida Kahlo

Aquests successos van marcar un abans i després a la vida de Kahlo, desfermant les seves habilitats artístiques que, estant pràcticament immòbil, van fer que comencés a pintar. També va començar a vincular-se amb altres artistes, com la fotògrafa Tina Modotti i el muralista Diego Rivera, qui anys més tard es va convertir en el seu marit.

Els quadres de Frida Kahlo

Els quadres de Frida Kahlo se solen etiquetar com a surrealistes i expressionistes, malgrat que l’artista no era partidària d’encasellar la seva obra en un corrent concret. Kahlo plasmava en els seus quadres tots els esdeveniments dolorosos que li van marcar la vida, i el seu toc personal és el folklore i el color brillant, característic de la cultura i l’art mexicans.

Els 5 quadres de Frida Kahlo que volem apropar-te en aquest post són obres destacades de la Museo Frida Kahlo, «La Casa Azul». La Casa Azul va ser l’univers íntim de Frida Kahlo, on ella va residir durant la infància i on va tornar amb el seu marit i família. Un punt de pelegrinatge de totes aquelles persones que admiren la vida i l’obra de Kahlo.

Retrat del meu pare Guillermo Kahlo (1952)

quadres Frida Kahlo
Retrat del meu pare Guillermo Kahlo, Frida Kahlo, 1952. Imarge: Museo Frida Kahlo

En aquest quadre de 1952, Frida Kahlo va pintar al seu pare, prenent com a base un autoretrat fotogràfic de l’any 1925. Allò que destaca més d’aquesta obra és Guillermo, el pare de Frida i, al darrera, a un costat, una càmera fotogràfica.

A més a més, a la part inferior, hi ha una dedicatòria, en la qual l’artista descriu el seu pare com una persona generosa i valenta. I és que el pare va ser el seu principal suport després de l’accident: va ser qui la va ajudar amb els exercicis terapèutics i, per aquest motiu, Frida sempre va tenir una especial admiració cap a ell. A més a més, va ser gràcies a Guillem, fotògraf de professió, que Frida es va familiaritzar amb el món de la fotografia i l’art.

La meva família (1949)

quadres Frida Kahlo
La meva família, Frida Kahlo, 1949. Imatge: Museo Frida Kahlo

Aquesta és una obra inacabada, en la qual Frida va treballar en diferents moments, però mai va acabar. S’hi pot veure el seu pare, Guillermo Kahlo, la seva mare, Matilde Calderón, i els seus avis paterns, d’origen hongarès-alemany, i els materns.

A més a més, també hi surten, d’esquerra a dreta, les seves germanes Matilde, Adriana, ella mateixa, Frida, i Cristina, així com els fills de la Cristina, Isolda i Antonio, i una altra figura sense identificar. Cal destacar, també, que entre Adriana i Frida hi ha l’enigmàtica figura d’un nadó.

Frida i la cesària (1931)

quadres Frida Kahlo
Frida i la cesària, Frida Kahlo, 1931. Imatge: Museo Frida Kahlo

Malgrat que Frida Kahlo mai va veure’s sotmesa a una cesària, aquest quadre fa referència al seu gran desig de ser mare. Després del seu accident, les lesions que va patir a la pelvis li dificultaven la possibilitat de ser mare. L’obra es refereix a l’opció, que els metges li van suggerir, de poder ser mare mitjançant una cesària, si aconseguia que el fetus visqués fins a ser independent.

Visca la vida (1954)

quadres Frida Kahlo
Visca la vida, Frida Kahlo, 1954. Imagen: Museo Frida Kahlo

Kahlo va pintar aquest quadre vuit dies abans de morir. Mostra unes síndries de color vermell intens, en una de les quals va escriure les paraules següents: «Visca la vida».

El títol d’aquest quadre de Frida Kahlo expressa les ganes enormes de viure de l’artista, malgrat que és important remarcar que, en aquesta etapa, tenia la salut molt deteriorada. 

Natura morta (1942)

quadres Frida Kahlo
Natura morta, Frida Kahlo, 1942. Imatge: Museo Frida Kahlo

Aquest quadre de Frida Kahlo va ser un encàrrec del president del govern mexicà d’aquell moment, Manuel Ávila Camacho, per ornamentar una sala residencial. Kahlo va fer l’encàrrec, però l’obra va ser rebutjada pels seus suggeriments eròtics.

Després de la mort de Frida es va descobrir que el disseny d’aquesta pintura estava inspirat en l’estructura d’una matriu.

Com has pogut veure, els quadres de Frida Kahlo reflecteixen la vida de l’artista, plena d’un patiment que ella va transmetre en cadascuna de les seves obres. No podem acabar sense recordar una de les frases seves més icòniques que retrata a la perfecció el caràcter d’aquesta emblemàtica pintora mexicana: «Pies, para qué los quiero si tengo alas pa’ volar».

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?