Obra magna del brodat romànic, el Tapís de la Creació presenta una vasta cosmologia a l’entorn de la creació de l’univers, centrat per la figura de Déu, entorn del qual es desenvolupen els dies de la creació. Cal destacar-ne la nominació dels animals per Adam, la creació d’Eva d’una costella del seu costat i, a la part inferior, els animals que poblen el cel i el mar. La inscripció que s’hi refereix és el començament del primer capítol del llibre del Gènesi.

Tapís de la Creació, Taller de la catedral de Girona, c. 1100. Imatge: Pintura catalana. El romànic.

A l’entorn, als quatre angles, hi ha els quatre vents, representats com a joves nus amb ales a l’esquena i als peus. Més enfora, en tot un seguit de compartiments, a dalt i als costats, es presenten els mesos i les estacions, amb la figura de l’any, ANNVS, al cim, els rius del paradís als angles –només se n’ha conservat un, Guihon (GEON)–, vora els quals es representen Samsó i David o Hèrcules amb el lleó de Nemea. A la part inferior dels costats, hi ha els carros del sol i de la lluna: el primer, sencer, representats a la manera antiga, amb la inscripció DIES SOLIS. A la part baixa del brodat, al centre, sobre un fons vermell, hi ha representada la llegenda de la Vera Creu, amb la descoberta per part de santa Helena, els jueus i la ciutat de Jerusalem, que ens ha pervingut incompleta.

Text de Montserrat Pagès Paretas, Doctora en Història de l’Art, publicat a l’obra Pintura catalana. El romànic (Enciclopèdia Catalana; 2015)

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?