Apunts d'art

El surrealisme de Dalí abans de la Guerra Civil: 5 obres clau que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Salvador Dalí és un dels artistes més destacats del segle XX. En aquest article volem descobrir més sobre els seus inicis i comprendre el perquè d’algunes de les seves obres surrealistes més conegudes.

Obres anteriors a la Guerra Civil

A continuació analitzem algunes de les obres surrealistes de Dalí prèvies a la Guerra Civil:

Dues figures en una platja o Els desitjos insatisfets, 1928

Dues figures en una platja representa dos cossos, el d’un home i una dona, molt probablement tenint sexe. La figura de l’esquerra destaca per la presència d’un dit, ferm, que simbolitza un penis erecte. A la dreta, hi apareix una figura amb corbes, que representa una dona despullada.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

 

Aquesta obra va ser retirada del Saló d’Octubre de la Sala Parés pel seu alt grau d’erotisme. Només es va acceptar exposar-la amb un el dit cobert. En una conferència feta amb motiu de l’exposició, Dalí es declarava seguidor de les teories de Sigmund Freud i justificava així la sensualitat i la sexualitat que exhibia l’obra.

surrealisme Dalí
Dues figures en una platja, Salvador Dalí, 1928

El joc lúgubre, 1929

El joc lúgubre de Dalí mostra múltiples actituds sexuals en parella i en solitari. Destaquen les diferents textures de les figures, algunes de toves i d’altres de dures. També és interessant tenir presents les formes d’aquestes figures, algunes d’hipertròfiques i d’altres d’inquietants. Totes semblen representar la narració d’un somni.

El gran masturbador, 1929

Tal com indica el títol d’aquesta obra, Dalí hi presenta la masturbació com a tema central. Un cap monstruosament gran sembla que és la metàfora dels desitjos de Dalí quan Gala torna a París, després de conèixer l’artista.

De nou, la sensualitat i la sexualitat s’uneixen en una de les obres més representatives i famoses de Dalí, i s’uneixen ambigüitat i cossos que sucumbeixen a la descomposició. Una altra de les mescles recurrents de l’artista: sexe i mort.

La persistència de la memòria, 1931

La persistència de la memòria mostra una escena de Portlligat en la qual, a la platja, un cap amorf conviu amb tres rellotges tous, desfets. A la pintura hi apareix un quart rellotge, rígid, però del revés i ple de formigues, que sembla que simbolitza la decadència.

És una de les obres més conegudes de Dalí, i representa el pas del temps i la incapacitat humana per controlar-lo.

surrealisme Dalí
La persistència de la memòria, Salvador Dalí, 1931

Construcció tova amb mongetes bullides, 1936

A Construcció tova amb mongetes bullides hi apareix un personatge grotesc, violent, enorme i amb forma escultòrica, que té parts del cos esbocinades. Les mongetes bullides de terra representen la intuïció de Dalí sobre l’inici de la Guerra Civil, ja que s’assimilen a la carn dels cossos que es descomponen.

surrealisme Dalí
Construcció tova amb mongetes bullides, Salvador Dalí, 1936

Sovint incompresos pel públic de la seva època, els artistes surrealistes com Salvador Dalí pretenien provocar una reacció que acostumava a ser molt polèmica entre els espectadors.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?