Apunts d'art

El segle xx a través dels retrats de Richard Avedon

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Richard Avedon (1923-2004) va ser un fotògraf novaiorquès i un dels artistes més influents de la història d’aquest art. Va ser capaç de trencar tots els preceptes de la fotografia comercial i va experimentar constantment amb gèneres i estils. Conegut sobretot pel seu extens treball en el món de la moda i pels seus retrats icònics, Avedon mai no va abandonar la seva faceta política i de crítica social.

richard avedon retrats
Richard Avedon, 1923-2004. Imatge: The Richard Avedon Foundation

L’avantguardista de la fotografia de moda

A Avedon li va interessar la fotografia des de nen. La seva experiència amb les càmeres el va portar a ser fotògraf de la Marina nord-americana durant la Segona Guerra Mundial i, després de fer milers de fotos per als carnets d’identitat, es va adonar que s’estava convertint en fotògraf. És per això que, al tornar a Nova York, va decidir emprendre l’aventura professional en la fotografia de moda.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Als 22 anys va començar com a fotògraf freelance per a revistes com Harper’s Bazaar. La precarietat de la joventut i de no poder disposar d’estudi propi el van portar a experimentar amb els models al carrer, les discoteques, el circ i en una infinitat de localitzacions peculiars. L’experimentació, però, no es limitava a aquest fet, sinó que va voler provar postures, actituds i estilismes de tota mena. El seu estil avantguardista va trencar les barreres entre l’art i la fotografia comercial, i el va situar com a un dels fotògrafs de referència en el món de la moda a nivell internacional.

richard avedon retrats
Małgosia Bela i Gisele Bündchen vestides per Dior, Richard Avedon, 2000. Imatge: The Richard Avedon Foundation

El 1966, va deixar Harper ‘s Bazaar quan va ser criticat durament per fotografiar models negres, i va començar la seva relació professional amb Vogue, que va durar vint anys. Paral·lelament, en el seu estudi –amb molt d’èxit– va treballar amb dotzenes de marques com Calvin Klein o Versace. Avedon va tenir un pes importantíssim en l’evolució de la fotografia de moda al llarg del segle xx.

Els seus retrats icònics

L’altre àmbit en el qual la fotografia d’Avedon ha passat a la memòria col·lectiva és el dels seus retrats icònics d’alguns dels artistes americans més coneguts. És especialment conegut pels seus retrats de les estrelles de Hollywood, com Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock, Sophia Loren o Sean Penn. També va fotografiar artistes molt destacats d’altres àmbits de la cultura, com el cantant Bob Dylan o el pintor Andy Warhol. Avedon era capaç de capturar-ne l’essència, en sessions inacabables en les quals les estrelles, al deixar-se vèncer pel cansament, acabaven mostrant la persona que hi havia rere el personatge.

richard avedon retrats
Marilyn Monroe, actress, Richard Avedon, 1957. Imatge: The Richard Avedon Foundation

Avedon gaudia de tant prestigi que pràcticament tenia accés per fotografiar a qualsevol. Des d’artistes contraculturals a figures polítiques, com el matrimoni Kennedy o Malcolm X, el fotògraf va retratar les cares més influents al llarg de la seva carrera. Excepte unes quantes fotos de color, com el retrat de Barack Obama de 2004, la majoria d’aquests retrats els va fer en blanc i negre, en un pla frontal i directe.

La crítica social

Malgrat els seus contactes amb les més altes esferes i el glamur del món de la moda i de Hollywood, Avedon sempre es va mostrar fascinat per capturar la societat en el seu conjunt, incloent-hi les classes més baixes i els més marginats. Entre aquest tipus de retrats s’inclouen imatges quotidianes, com la d’una nena petita a Central Park (New York Life #11, 1949), l’espectacle d’una artista de carrer a Roma (Zazi #09, 1946) o uns miners de Colorado al  sortir de la feina (Mike Bencich, Dan Ashberger, coal miners, 1980).

Però més enllà de la quotidianitat, Avedon també va voler fer crítica social a través de les seves fotografies. Un exemple d’això és la sèrie que va realitzar a l’East Louisiana State Mental Hospital, on va fer uns retrats impressionants als pacients psiquiàtrics d’aquesta institució. L’expressivitat de les seves fotografies atrapen l’espectador i el fan partícip del dolor dels pacients. Un altre exemple és el llibre Nada personal (1964), una col·laboració amb l’escriptor James Baldwin que fa una crítica duríssima a les contradiccions de la societat del seu país natal.

richard avedon retrats
Mental Institution #3, Richard Avedon, 1963. Imatge: The Richard Avedon Foundation

Al llarg de les seves sis dècades de carrera, Avedon va fer milers de retrats que van aconseguir capturar l’essència de la societat del segle xx , especialment dels Estats Units, en el seu conjunt. Trencant barreres entre els gèneres i revolucionant la concepció del retrat, va deixar un llegat de gran influència fins al dia d’avui.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?