Apunts d'art

«El naixement de Venus», la deessa de l’amor: una de les grans obres de Botticelli

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Sandro Botticelli (1444-1510) és un dels artistes que va recuperar els temes de la mitologia clàssica i els va convertir en protagonistes de les seves obres renaixentistes. Les històries de les antigues Grècia i Roma eren, de manera recurrent, una temàtica que la cort dels Medici demanava als artistes, i Botticelli va saber plasmar-la en aquest quadre sobre el naixement de la deessa Venus que li va encarregar la família de mecenes.

«El naixement de Venus», deessa de l’amor, de Sandro Botticelli

El naixement de Venus, pintat entre 1484 i 1486, representa el moment en el qual Venus, deessa de l’amor i la fecundació, arriba al món, sobre una petxina, surant sobre el mar. Zèfir i la nimfa Aurora bufen perquè la petxina arribi a la riba, on l’Hora Primavera, la personificació d’aquesta estació, l’espera per cobrir-la amb un mantell florit.

ENC - CAT - Text - Pintores

Venus, al centre de la pintura, posa en una postura gràcil i subtil, cobrint-se un pit amb la mà i el pubis amb la llarga cabellera rossa. Aquesta representació d’una Venus celestial i pura, que sembla arribada d’un lloc diví, és una exaltació de la bellesa femenina.

venus deessa
El naixement de Venus, Sandro Botticcelli, circa 1484. Imatge: Galleria degli Uffizi

Tota aquesta escena succeeix en un paisatge plàcid, idíl·lic: el mar, el bosc, l’herba i els arbres són el teló de fons on els quatre personatges es perfilen nítidament, organitzats de manera equilibrada en l’espai.

No hi ha cap mena de dubte que, si tens la possibilitat de visitar Florència, no pots deixar de veure El naixement de Venus. Ho podràs fer a la Galleria degli Uffizi, un espectacular museu on, a més a més d’aquesta, podràs veure’n altres d’emblemàtiques inspirades en la mitologia grecoromana com, La primavera, del  mateix Botticelli o Bacus, del gran Caravaggio.

I si t’has quedat amb ganes de conèixer més anàlisis pictòriques, al nostre blog trobaràs moltes joies de la història de la pintura, de l’art neolític al contemporani, passant per l’impressionisme, surrealisme, l’art pop…

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?