Apunts d'art

«El món de Cristina», d’Andrew Wyeth: descobreix qui era la Cristina

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El món de Cristina (Christina’s World) és una obra d’Andrew Wyeth, artista nord-americà que, en aquesta obra, representa un paisatge psíquic protagonitzat per Christina Olson, que va ser la seva veïna quan Wyeth residia a Maine. Segueix llegint i descobreix la història que mostra aquesta escena.

Anàlisi d’El món de Cristina

Les pintures d’Andrew Weyth es caracteritzen per tenir un nivell de detall alt i un significat profund. El món de Cristina és una pintura feta amb la tècnica de tremp sobre fusta realitzada el 1948. Actualment està exposada en un dels museus més importants del món, el MoMA de Nova York.

el mundo de cristina
El món de Cristina, Andrew Wyeth, 1948. MoMA – The Museum of Modern Art

En un primer cop d’ull, en aquesta pintura, s’hi pot veure una dona vista d’esquena amb un vestit rosa i arrossegant-se sobre un camp d’herba seca. Amb tota mena de detalls es tracta d’una representació d’allò que Weyth va experimentar quan vivia a Maine, donat que es tracta de la seva veïna d’aleshores, Christina Olson.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Des de molt joveneta, Christina va patir una afecció que li impedia caminar, la síndrome de Charcot-Marie-Tooth, que es caracteritza per provocar debilitat muscular. Quan li van detectar aquesta malaltia, Olson es va negar a fer servir cadira de rodes: va optar per gatejar i anar per terra cada vegada que volia traslladar-se d’un costat a un altre, tal i com es mostra a la pintura.

Weyth va quedar perplex al viure tan de prop la situació d’Olson, i per això va decidir plasmar-la representant la seva força de voluntat i la decisió per portar una vida que la majoria de persones considerarien complicada, però que per a ella no ho era.

Cal destacar que a la pintura, Christina es mostra noble, alerta i solitària a l’estar representada d’esquena sobre un camp gran, mirant cap a una petita granja o casa en algun lloc de Maine. També es pot observar una franja de cel ennuvolat i un altre habitatge que completen aquest record.

El món de Cristina és, efectivament, un treball artístic que reflecteix que la jove Olson vivia el seu propi entorn malgrat estar, físicament, en un altre. Mitjançant la seva postura, estirada sobre un camp molt ample, demostra que ella s’esforçava per creure i aconseguir allò que tant anhelava, malgrat la seva condició motora dèbil.

Es tracta d’una pintura senzilla, però que, en el fons, projecta un gran testimoni de superació, esforç i determinació. En lloc de romandre en una cadira de rodes, Christina preferia arrossegar-se per terra, sentir la terra i, fins i tot, recollir algunes flors durant el trajecte.

De forma general, a l’obra es poden observar algunes característiques tècniques, com ara l’elevació de la línia de l’horitzó, la regla dels terços o la il·luminació sobre la protagonista.

Esperem que aquest article sobre la pintura El món de Cristina t’hagi apropat una mica més a la feina minuciosa d’Andrew Weyth, que va morir l’any 2009 i va ser conegut com a «El pintor del poble».

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?