Apunts d'art

El mite d’Eco i Narcís a través del pinzell de William Waterhouse

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Narcís era el fill del déu fluvial Cefís (Cephissus) i de la nimfa Liriope de Tèspies. Per la seva banda, Eco era una nimfa de les muntanyes, educada al mont Helicó.

El mite d’Eco i Narcís

Narcís era el fill del déu fluvial Cefís (Cephissus) i de la nimfa Liriope de Tèspies. Per la seva banda, Eco era una nimfa de les muntanyes, educada al mont Helicó.

ENC - CAT - Text - Pintores

Es diu que Narcís tenia una bellesa indiscutible. Un dels seus grans enamorats va ser el jove Anímies, qui, després de confessar-li el seu amor, va ser rebutjat. El jove va caure en un dolor profund i va acabar suïcidant-se. Abans de morir, però, Anímies va suplicar als déus que escarmentessin Narcís, com una mena de venjança per haver-lo rebutjat.

El càstig de Narcís va estar, de fet, en la seva mateixa bellesa. Mai no es podria veure reflectit en un mirall perquè, al fer-ho, la fascinació que sentiria cap a ell mateix seria tan gran que no podria suportar-la. Aquesta història també dona origen al significat de la paraula «narcisista».

D’altra banda, Eco va ser condemnada per la deessa Hera, que la va sentenciar a no poder parlar o a expressar-se, únicament podria repetir la darrera paraula que els altres diguessin. D’aquesta manera, la timidesa va esdevenir la seva característica principal, justament a causa d’aquesta condemna. Eco també es va enamorar del jove Narcís.

Un dia, Narcís caminava pel bosc. Eco estava amagada rere un arbre. Narcís va escoltar els seus murmuris i els dos van conversar una estona, encara que els fos impossible establir un diàleg a causa del càstig d’Eco. Finalment, la nimfa es va decidir a sortir de l’amagatall i va confessar el seu amor a Narcís, però el jove la va rebutjar, causant-li una gran tristesa i moltes ganes de fugir.

eco i narcís
Eco i Narcís, John William Waterhouse, 1903. Imatge: National Museums Liverpool

L’obra de William Waterhouse

Els personatges que protagonitzen la majoria de les obres de John William Waterhouse, pintor d’origen anglès, són déus grecs i romans.

L’obra Eco i Narcís de Waterhouse reprodueix l’escena dels dos joves quan es troben en un estany al mig de bosc. Narcís es veu a si mateix reflectit a l’aigua. La seva reacció és la d’enamorar-se profundament d’ell mateix. Narcís mor a la riba de l’estany pensant amb gran tristesa que mai podrà ser correspost pel seu propi reflex.

Eco i Narcís és una peça realitzada el 1903. Actualment s’exposa a la Walker Art Gallery, a Liverpool. La tècnica utilitzada per William Waterhouse va ser oli sobre tela.

És interessant observar el mite d’Eco i Narcís a través de l’obra de Waterhouse, la qual és interpretada habitualment com una prevenció contra l’orgull i l’autoestima accentuada. A més a més, cal esmentar que, segons aquesta llegenda, la bellesa de Narcís era tan gran que captivava tant a homes com a dones, mortals o déus. Per aquest fet el mite de Narcís també és important per a la història de la comunitat LGBT, ja que a l’antiga Grècia l’atracció sexual es basava en el desig i l’atracció, no necessàriament en el gènere.

Esperem que aquest article sobre el mite i l’obra Eco i Narcís t’hagi apropat a la cultura grega i a alguns significats importants d’aquesta peça.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?