Apunts d'art

El minotaure en Picasso: reinvenció del mite

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El minotaure és un ésser mitològic provinent de la cultura clàssica. És un personatge que apareix de manera recurrent moltes vegades al llarg de la història de l’art, i representa, la majoria de vegades, la força bruta i la part bestial de l’ésser humà.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

No obstant això, la figura del minotaure en Picasso pren un caire propi, com una representació personal de l’artista en un dels seus períodes de creació més destacats. Constitueix, d’una manera o altra, un alter ego del mateix pintor.

Qui era el minotaure?

La figura del minotaure es remunta a l’antiguitat clàssica, al famós mite del laberint de Creta, que explica que aquest estrany animal va néixer de la trobada entre un brau i Pasífae, l’esposa del mític rei Minos. Quan la dona va donar a llum aquesta bèstia, amb cos humà i cap de toro, Minos va ordenar construir un laberint a l’illa de Creta perquè servís de presó per a tancar-lo. Va romandre ocult allí fins que, finalment, va ser assassinat per l’heroi Teseu.

Des de llavors, el minotaure ha estat sempre associat en l’imaginari popular amb una representació que uneix la part racional i la part animal de l’ésser humà. Una espècie de recordatori que, sota l’aspecte civilitzat de l’home, existeix una part completament irracional, on governen l’instint i la passió, una força bruta que, malgrat les aparences, és aquí latent i es pot despertar en qualsevol moment.

minotaure picasso

La figura del minotaure en Picasso 

La figura del minotaure apareix en l’obra de Picasso al llarg de la major part de la seva trajectòria. No obstant això, per Picasso, aquesta bèstia mitològica es converteix en una figura menys monstruosa que la imatge que hem heretat del mite grec. Per l’artista, els minotaures són afortunats habitants de l’illa de Creta. Picasso els imagina com a éssers que gaudeixen de la vida bohèmia en l’entorn incomparable de la mar Mediterrània, envoltats d’obres d’art, riqueses materials i dones belles. Les seves cases són l’entorn perfecte per a les reunions nocturnes que s’acaben convertint en orgies on satisfer els seus instints més originals. Tot això dotat d’una atmosfera primitivista, com si el pintor volgués recuperar una espècie de paradís perdut on l’ésser humà pot comportar-se com el bon salvatge que en realitat és, lliurat als plaers del sexe i l’art.

La primera aparició del minotaure en l’obra de Picasso data del 1928, moment que es correspon amb el període de plenitud del pintor. Aquesta representació es mantindrà constant fins al 1937, quan, a partir de la realització del Guernica, el minotaure (així com el brau en un sentit més ampli) reapareix alliberat de tota la càrrega teòrica que l’havia acompanyat amb anterioritat. Així i tot, el minotaure continuarà sent un tema recurrent en l’obra de Picasso.

Un alter ego de l’artista

El minotaure en Picasso compleix una funció que va més enllà del mite original i la reinterpretació que el pintor en fa. De fet, per a Picasso constitueix un alter ego de si mateix. El minotaure és una de les línies que connecta els diversos recorreguts que el pintor estableix amb si mateix a través de la pintura, de la mateixa manera que l’arlequí es correspon amb l’alter ego de l’època rosa de l’artista.

En aquest sentit, el minotaure es correspon amb la manera en què Picasso es veu a si mateix en el seu període de major productivitat artística. És a dir, representa una forma idealitzada amb la qual es reconeix. Picasso s’identifica amb la força bruta del monstre, deslligat del marc restrictiu que representen els cercles acadèmics. S’identifica amb l’animal mitològic, dotat de força bruta i virilitat, que és, al cap i a la fi, una font d’energia creadora de la naturalesa, igual que el mateix autor constitueix una potència creadora en l’art. D’aquesta manera, el pintor s’identifica amb l’animal mitològic d’una manera completament deslligada del mite original, i incorpora un significat nou i positiu al seu univers.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?