Apunts d'art

El ‘Gat’ de Botero i Barcelona: tot un símbol de la ciutat

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

No es pot negar que l’art de Botero és inconfusible. La seva obra és mundialment coneguda per les peculiars característiques de les seves escultures i pintures, de formes arrodonides i contundents. El Gat de Botero, a la rambla del Raval de Barcelona, és una bona mostra de l’estil de l’artista. Si vols saber més coses sobre les creacions de Botero i sobre la relació de l’obra Gat amb la ciutat, continua llegint!

L’obra de Fernando Botero

Gat forma part de la reconeguda obra de Fernando Botero, escultor i pintor colombià de formació autodidàctica que tracta temàtiques molt diverses. Les seves obres presenten des de qüestions relacionades amb l’herència hispànica, com la tauromàquia i les escenes de taverna, fins a reinterpretacions de la seva història personal i de la història de l’art.

ENC - CAT - Text - Quiz

L’obra de Botero també inclou moltes referències al cos humà; destaquen els torsos femenins i masculins, sense cap, cames ni braços. Dins d’aquesta temàtica també s’hi troben les representacions de mans molt grans.

A l’obra de Botero també hi apareixen figures humanes en postures suggeridores i actituds eròtiques, com és el cas d’Eva, Leda i el cigne o Dona muntant a cavall, per exemple.

També ha creat escultures sobre la vida en parella, com Home i dona, a més d’altres tipus de representacions, com és el cas d’Home a cavall. Els animals són un altre tema habitual en la seva obra escultòrica, tal com demostren Gat, Brau, Cavall, Colom i Gall, entre d’altres.

gat botero barcelona
Gat, Fernando Botero. Imatge: Barcelona Turisme

Allò que, però, converteix l’obra de Botero en singular és el tractament que fa d’aquests temes. A les seves escultures, però també a les seves pintures, les formes exuberants i immenses obeeixen la norma bàsica del reblaniment del contorn.

En escultura, això es tradueix en grans figures de formes arrodonides, mentre que en pintura el reblaniment es mostra emprant la gradació tonal amb colors pastel. Aquesta constant formal s’ha convertit en la marca de lestil de Botero, tan summament personal que ha convertit l’artista en un creador d’obres inconfusibles.

Tot i això, aquesta radicalització de les formes no evita que les imatges transmetin una gran càrrega sensual, fet que comporta una visió plaent i plena de vitalitat del món que l’envolta. La ironia i la sàtira amb matisos crítics que desprenen les seves obres també formen part dels trets distintius d’aquest reconegut artista. 

El Gat de Botero a Barcelona

A Barcelona, l’escultura Gat ha viscut el seu periple propi. L’Ajuntament la va comprar l’any 1987 i la va ubicar inicialment al Parc de la Ciutadella. L’any 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics, la va col·locar prop de l’Estadi Olímpic de Montjuïc. Més tard, Gat va tornar a canviar d’ubicació i va fer cap a la petita plaça de Blanquerna, darrere de les Drassanes. Finalment, l’any 2003, l’escultura es va col·locar a la llavors acabada d’inaugurar rambla del Raval, on s’ha integrat plenament entre la població local i els turistes.

gat botero barcelona
Gat, Fernando Botero. Imatge:

La seva presència no passa desapercebuda, i és que les seves grans dimensions (7 metres de llarg per 2 metres  d’alt i 2 metres d’ample) converteixen l’escultura en protagonista indiscutible de la zona.  

Aquest gran gat de bronze, gras, de cara infantil i cua llarga s’ha convertit en un element simbòlic del barri i en un punt de trobada per a veïns i visitants.

A més a més, com que és a peu pla, sempre hi ha algú que l’escala, ja sigui per jugar-hi o per fer-s’hi una sessió de fotos divertida.

El Gat de Botero és un símbol de la ciutat comtal, i forma part del barri que el va acollir després del seu periple urbà. Avui és tot un personatge del Raval!

ENC - CAT - Post - Quiz

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?