Apunts d'art

El color i l’abstracció en els quadres de Kandinski

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

En aquest article parlarem sobre la vida i obra del pintor Vassili Kandinski. També analitzarem l’estil d’algunes de les obres més destacades de la seva trajectòria artística i les comentarem.

Vida i obra de Vassili Kandinski

El pintor Vassili Kandinski (1866-1944), nascut a Rússia, va ser un dels pioners de l’art abstracte. La seva producció artística el va convertir en un actor central del camí cap a l’abstracció, que s’estava desenvolupant a través dels treballs d’una xarxa d’artistes plàstics, poetes i músics en els anys immediatament anteriors a la Primera Guerra Mundial.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’any 1911, juntament amb el pintor alemany Franz Marc, Kandinski va fundar el grup Der Blaue Reiter (El Genet Blau). L’aspiració del pintor era arribar a un tipus de pintura en la qual els colors, les línies i les formes creessin un llenguatge capaç d’expressar idees i d’evocar emocions, de la mateixa manera que ho feia la música. Seguint la seva teoria sobre l’empatia (Einfühlung), va establir una sèrie d’analogies entre colors i sons. Kandinski va plasmar aquestes idees a l’obra De l’espiritual en l’art (1912).

A continuació veurem alguns dels quadres més representatius de la trajectòria de Kandinski.

Quadre amb arquer, 1909

Quadre amb arquer, Vassili Kandinski, 1909. Imatge: MoMA Museum of Modern Art

A la part inferior dreta d’aquesta obra s’observa un arquer a cavall. Al costat oposat, a l’esquerra, es diferencien unes figures humanes abillades amb vestimenta russa tradicional. Darrere seu, es veuen edificis coronats per cúpules bulboses. Tots aquests elements evoquen la Rússia natal de Kandinski i Murnau, la ciutat del sud d’Alemanya on Kandinski vivia quan va pintar aquest quadre.

Composició V, 1911

Oriental, Vassili Kandinski, 1913. Imatge: MoMA Museum of Modern Art

Durant l’estiu del 1911, Kandinski va començar a treballar en l’obra Composició V. Es tracta d’un quadre de dimensions importants  (190 cm x 275 cm) que elimina qualsevol rastre de figuració. El desembre del mateix anys, en el marc la primera exposició a Munic d’El Genet Blau, el grup d’artistes avantguardistes del qual era cofundador, l’artista va exposar l’obra.

Oriental, 1913

Oriental, Vassili Kandinski, 1913. Imatge: MoMA Museum of Modern Art

  La música va ser un factor important en la trajectòria artística de Kandinski. Oriental és una de les obres que s’inclouen dins “l’àlbum musical” Sons (1913). Amb la voluntat d’establir una mena de síntesi de les arts, el pintor va crear aquest àlbum format per 38 poemes en prosa escrits entre el 1909 i el 1911, i 56 gravats en fusta que va començar l’any 1907. En aquest conjunt d’obres, les imatges del pintor són cada vegada més abstractes.

Taronja, 1923

Taronja, Vassili Kandinski, 1923. Imatge: MoMA Museum of Modern Art

Taronja pertany a la sèrie d’obres produïdes per Kandinski durant el seu període com a professor a l’escola d’art i arquitectura modernista alemanya Bauhaus, on va començar a treballar l’any 1922.

La producció artística d’aquesta etapa es caracteritza pel dibuix de línies precises i les agrupacions denses de formes geomètriques simples, disposades sense un element central. El pintor va estudiar la manera en la qual els elements geomètrics i les formes podien influir l’espectador segons el seu color, la seva ubicació i la seva interacció, tant físicament com espiritualment. Així, per exemple, Kandinski considerava el cercle com la forma més elemental i li atorgava un significat còsmic.

Repercussió

La teoria del color de Kandinski va esdevenir una part important del currículum de la Bauhaus. El seu interès per les formes geomètriques bàsiques i pels colors primaris va influir en una nova generació d’artistes com Herbert Bayer o Sonia Delaunay-Terk. El pintor es va mantenir fidel a la seva creença sobre el poder del color i la forma per exercir de substituts del llenguatge i obrir la percepció de l’ésser humà a un pla més transcendental.

Si vols descobrir més informació sobre l’art abstracte i saber més coses sobre una de les seves  precursores, fes clic aquí.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?