Apunts d'art

El cementiri d’Igualada: una «ciutat dels morts» artística

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Quan Enric Miralles i Carme Pinós van dissenyar el cementiri d’Igualada buscaven crear un nou tipus de cementiri, on es tinguessin en compte tant aquells que hi descansen, com els familiars que els sobreviuen. En aquest post t’expliquem què fa que el cementiri d’Igualada sigui tan especial i quines són les seves peculiaritats arquitectòniques.

El cementiri d’Igualada: la filosofia del disseny

Darrere del disseny del cementiri d’Igualada hi ha la idea de crear una «ciutat dels morts», on els difunts i els vius s’acostin espiritualment. Miralles i Pinós van partir d’un plantejament sobre què és un cementiri per als visitants, amb el cicle de la vida com a unió entre el passat, el present i el futur; per crear un lloc de reflexió i records.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

El cementiri d’Igualada, acabat el 1994 després de deu anys de construcció, és una mostra d’arquitectura orgànica, integrada en el seu entorn. El disseny esgraonat del cementiri permet que la seva progressió amb el paisatge sigui fluïda.

El cementiri d’Igualada: les característiques arquitectòniques

El cementiri d’Igualada està excavat en una fossa, com si es tractés d’una pedrera, essent l’excavació concèntrica de les seves grades el factor que permet recolzar, contra el terreny, els nínxols de formigó.

Aquesta disposició de l’espai crea terrasses per les quals els visitants poden passejar, en un descens lleuger, cap al pati central obert al cel.

La zona principal del cementiri d’Igualada és una zona excavada del cementiri, envoltada per murs de gabions i nínxols, que impedeixen que el visitant observi allò que l’envolta. Això la converteix en una àrea on el cel és l’única cosa que es veu, fora de la zona central.

Al cementiri d’Igualada els espais són oberts i simples, per ajudar el visitant a la recerca de la serenitat i en l’experiència de la solitud.

En l’accés, com si fossin les portes, hi ha deu pilars d’acer. Un camí serpentejant, ple de lòculi, nínxols del cementiri mausoleu, condueix fins a la zona d’enterrament. Aquest camí, que simula ser el riu de la vida que discorre en una extensió oberta, condueix a l’espai memorial, excavat per sota de l’horitzó.

cementiri igualada
Cementiri d’Igualada. Imatge: Arquitectura Viva

Materials constructius del cementiri d’Igualada

Els materials triats per a la construcció del cementiri d’Igualada estan molt relacionats amb la filosofia del projecte, perquè serveixen per lligar-lo al paisatge, reforçant la filosofia del projecte.

Es van fer servir materials terrosos de formigó, pedra i fusta, a més a més de murs de gabions, formigó envellit i incrustacions de fusta incrustats als murs de pedra, que evoquen el paisatge dur que envolta el cementiri.

Els tons terrosos dels materials utilitzats donen al cementiri d’Igualada una estètica natural, fent que sembli que el cementiri hi és des de fa molt de temps, i que sempre ha format part del lloc.

El mateix Miralles va ser enterrat al cementiri d’Igualada, després de la seva sobtada mort l’any 2000.

Ara que ja coneixes més detalls del cementiri d’Igualada, no dubtis a acostar-t’hi i fer una passejada per les seves terrasses, si tens l’oportunitat, ja que podràs comprovar personalment com la simplicitat de l’espai no li resta gens de solemnitat.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?