Franz Marc (Munic, 1880 — Verdun, 1916) va ser pintor i un dels màxims exponents de l’expressionisme alemany. La seva obra és coneguda pel característic ús dels colors primaris i per la seva representació vitalista de la natura. El cavall blau és un dels elements més reconeixibles de l’imaginari de Marc, pel fet que el va acompanyar en algunes de les seves obres més populars.

Espiritualitat, naturalesa i color

Aquest pintor alemany es va dedicar a l’art després dels seus estudis de filosofia i teologia. La part espiritual va acompanyar sempre a Franz Marc. La seva profunda fer va ser el motiu que va despertar en ell la seva connexió amb la natura i, especialment, amb els animals, els quals considerava més dignes de ser representats que els humans. Amb els anys, es convertirien en el tema més recurrent de la seva obra.

cavall blau
El somni, Franz Marc, 1912. Imatge: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Malgrat que la seva etapa artística més coneguda és la de l’expressionisme, al llarg de la seva carrera es va interessar i va experimentar amb molts altres estils. Durant els seus primers viatges a París, el 1903 i 1907, es va apropar a l’impressionisme, especialment de la mà de Vincent van Gogh i Paul Gauguin. Arran de la seva amistat amb August Macke, va entrar a formar part de la Neue Künstlervereinigung de Munic, un grup d’artistes modernistes liderat per Wassily Kandinsky. Va col·laborar estretament amb els artistes contemporanis, com el mateix Macke, amb qui, plegats, es van interessar per l’estudi del color.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

El cavaller blau

La relació més fructífera durant la carrera artística de Marc va ser, segurament, la que va mantenir amb Kandinsky. Amb el pintor rus compartia la inquietud per renovar espiritualment l’art occidental, i les seves aspiracions comunes van causar l’escissió del grup. El 1912, Marc i Kandinsky van organitzar una exposició sota el nom de Der Blaue Reiter, traduït al català com El cavaller blau. Per a l’ocasió, van publicar un estudi amb assajos sobre la pintura i la música de la seva època que es basava en les seves tesis espirituals. Aquest fet s’acabaria convertint en un manifest fonamental per entendre les avantguardes artístiques del segle xx.

cavall blau
L’almanac El cavaller blau, Wassily Kandinsky, Franz Marc et al., 1912. Imatge: Museum Bojimans

També aquell mateix any 1912, Marc va tornar a París acompanyat de Macke. Allí van conèixer a Robert Delaunay i van entrar en contacte amb les noves tendències cubistes, que van influenciar a Marc en la seva següent etapa com a artista. Els seus quadres van tendir cada vegada més a l’abstracció, sense perdre la força expressiva i l’ús dels colors bàsics que caracteritzen la seva obra.

Els cavalls

La vida i el moviment dels animals va ser un tema que Marc sempre es va esforçar per representar. Especialment durant la seva etapa expressionista, el pintor va fer servir un estil lligat al món real però que anava més enllà de la necessitat de representar-lo de forma versemblant. Són molt representatives les línies dinàmiques i les formes geomètriques que abstrauen les formes dels paisatges naturals i els cossos dels animals. El color també és un element fonamental, al qual Marc sempre va atorgar una força simbòlica. Per exemple, va associar el groc amb el factor femení i l’amabilitat, i el blau amb el masculí i la intel·lectualitat.

En el seu tema favorit, la representació dels cavalls, podem trobar múltiples exemples d’aquest ús del color. El cavall blau és el personatge més cèlebre dels quadres de l’artista, ja que apareix representat en diverses obres. El cavall blau (1911) és un dels més coneguts, protagonitzat per l’esvelt animal situat en un context natural de formes geomètriques i colors intensos, que fan ressaltar l’elegància i sobrietat del cavall. Un altre exemple famós és La torre dels cavalls blaus (1913), en el qual representa un grup d’equins aportant una clara impressió de moviment.

cavall blau
El cavall blau, Franz Marc, 1911. Imatge: Franz Marc

El cavall blau de Franz Marc és la màxima expressió de l’admiració que el pintor alemany sentia per aquest animal, a més a més de la seva connexió espiritual amb la natura. 

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?