Apunts d'art

Eduardo Chillida: quadres de l’escultor que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Eduardo Chillida (1924-2002) va ser un dels artistes espanyols més importants del segle passat. Tot i que va començar estudis d’Arquitectura, ràpidament es va inclinar per l’escultura. La seva faceta com a escultor és segurament la més destacada i per la que és més conegut. Però també es va interessar pel gravat i el dibuix. En aquest article aprofundim en aquest vessant de l’artista.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Vida d’Eduardo Chillida

L’artista, nascut a Sant Sebastià, al País Basc, va començar la carrera d’Arquitectura l’any 1943, però quatre anys més tard va començar a dibuixar i a fer escultures al Cercle de Belles Arts de Madrid. Seguidor de l’estètica de Pablo Gargallo, Chillida va començar a utilitzar elements de ferro i altres materials per donar forma a les seves construccions no figuratives.

chillida quadres
Eduardo Chillida Imatge: Instagram @chillidaleku

La seva obra es considera una de les aportacions més importants a l’escultura del segle XX. Una vegada va dir: “Un dia vaig somiar una utopia: trobar un espai en el qual poguessin descansar les meves escultures i la gent caminés entre elles com per un bosc”. Aquesta utopia es va fer realitat amb la creació d’un museu únic, un espai a l’aire lliure on conviuen en total harmonia l’art i la natura: l’espai Chillida Leku.

També es poden veure obres de Chillida en diverses ciutats de tot el món, des de Washington (Al voltant del buit V ) a París (La pinta del vent VI) o a Tòquio (Homenatge a Hokusai).

Chillida ha rebut nombrosos premis internacionals per la seva escultura, com a la Biennal de Venècia o el Gran Premi de les Arts i les Lletres de França, i reconeixements per la seva carrera, com el Premi Imperial del Japó o el Premi Príncep d’Astúries de les Arts.

No tot va ser escultura: quadres de Chillida que has de conèixer

Però no tot va ser escultura. Hi va haver altres disciplines artístiques en les quals l’escultor de Sant Sebastià també va destacar. Així, el dibuix i els gravats van ser dues de les passions de la seva vida artística. La seva obra va deixar petjada dins del món gràfic.

Utilitzava tècniques com l’aiguafort, l’aiguatinta, la punta seca, la xilografia, la serigrafia i el gofrat, i va fer diferents logotips i dissenys, com l’emblema creat per la Universitat del País Basc, el gravat per als Jocs Olímpics de Munic o una sèrie de litografies dedicades a la Creu Roja.

chillida quadres
Olympic Centennial, Eduardo Chillida, 1992 Imatge: Instagram @chillidaleku

Les figures dels seus quadres estan en un estat de levitació permanent. D’altres són relleus, element que li agradava plasmar a les seves obres gràfiques. Algunes obres clarament reconeixibles de l’artista basc són:

  • Nancy, 1972, litografia
  • Copa del món de futbol, 1982, serigrafia
  • Casa de Goya, 1983, serigrafia
  • Homenatge a Aimé Maeght P.A.VII/VIII, 1988, aiguafort
  • Zubi-Aundi, 1989, aiguafort i aiguatinta
  • Esku XXVIII, 1992, punta seca
  • Olympic centennial, 1992, serigrafia

Chillida és molt famós per l’escultura, que feia en materials com el ferro, el grafit o l’alabastre, entre d’altres. Però, com hem vist, no només va treballar l’escultura. Els grafismes i els quadres de Chillida són únics, com tota la seva obra.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?