Apunts d'art

Diccionari d’art: quin és el millor?

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

A l’hora d’estudiar història de l’art, l’ús de fonts bibliogràfiques fiables i professionals és bàsic. En aquest sentit, disposar d’un diccionari d’art és indispensable, ja que existeixen molts termes i tecnicismes propis de la disciplina que són difícils d’identificar i comprendre si no es té un punt de referència complet i un enfocament professional. A l’hora de recomanar un diccionari d’art, cal tenir en compte diversos aspectes, com per exemple si es tracta d’un diccionari de termes artístics generals o d’un d’específic per a un art en concret.

Encara que existeixen molts diccionaris que poden ser una bona opció, a continuació presentem alguns dels més recomanables i que segur que responen a les necessitats de la majoria d’estudiants i apassionats del món de l’art.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Diccionari d’art: una eina de treball indispensable

Diccionari visual de termes arquitectònics

Un diccionari d’art que constitueix una eina bàsica per a estudiants tant d’art en general com d’arquitectura en concret és el Diccionari visual de termes arquitectònics. L’obra està escrita per Lorenzo de la Plaza Escudero, Adoración Morales Gómez, María Luisa Bermejo López i José María Martínez. Es tracta d’un llibre que presenta cada terme explicat de manera exhaustiva, i que aprofundeix tant en la definició com en la descripció històrica i funcional, així com en la mateixa etimologia de cada terme. A més, com no podia ser de cap altra manera, el diccionari està complementat amb dibuixos i fotografies que ajuden el lector a comprendre cada concepte i li permeten identificar sense cap dubte cada element o part d’un edifici, tant des de la perspectiva de la mateixa arquitectura com des de la de la història de l’art en general.

diccionari d'art

Diccionari visual de termes d’art

Un altre diccionari d’art molt recomanable és aquesta altra obra, també de Lorenzo de la Plaza Escudero, José María Martínez Murillo i Adoración Morales Gómez. El Diccionari visual de termes d’art pretén abraçar alguns dels aspectes de la història de l’art que són tan bàsics com importants per al seu estudi i comprensió. Es tracta d’un manual complet que tracta totes les arts, encara que cal destacar un especial predomini de la pintura i de l’escultura, així com de l’arquitectura. No obstant això, l’amplitud d’aquesta obra no es limita únicament a les belles arts clàssiques, sinó que també desenvolupa i aprofundeix en els termes propis d’altres disciplines, com poden ser la ceràmica, la terrisseria, l’orfebreria, l’ebenisteria i el gravat, entre d’altres. Cada terme es presenta amb una informació completa i desenvolupada de manera exhaustiva, acompanyat d’imatges, dibuixos i fotografies que complementen l’explicació i que n’asseguren una comprensió òptima per part del lector.

diccionari d'art

Diccionari de termes artístics

Continuem aquesta recomanació de llibres d’art, i en concret de diccionaris, amb el Diccionari de termes artístics. Elaborat gràcies a la feina de diferents experts, constitueix una eina d’estudi bàsica que permetrà comprendre a la perfecció els termes tant artístics com arqueològics que formen part del lèxic habitual d’aquestes disciplines. Aquest diccionari d’art aglutina de manera senzilla i comprensiva els conceptes propis de la història de l’art i permet al lector comprendre’ls en profunditat gràcies a la descripció i les il·lustracions que acompanyen cadascun dels termes. A més, un dels elements que amplia el valor de l’obra i la seva capacitat comprensiva és la facilitat amb la qual informa sobre la traducció a altres llengües (francès, anglès, italià i alemany), cosa que sempre pot resultar complexa a l’hora d’acostar-se a termes amb els quals, en molts casos, l’estudiant no està familiaritzat en no tractar-se de la seva llengua materna.

diccionari d'art

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?