Apunts d'art

Dibuixos, gravats i litografies de Dalí: ‘Els cants de Maldoror’

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Salvador Dalí és considerat un dels artistes més influents de l’època moderna. Va ser escultor, gravador i escriptor, a més de la seva faceta més coneguda, la de pintor. El seu llegat més impactant van ser les seves pintures: els dibuixos, els gravats i les litografies de Dalí destaquen entre tota la seva extensa obra. En aquest article analitzem amb més detall aquest vessant de l’artista i, en concret, la seva particular interpretació d‘Els cants de Maldoror.

Tècniques i suports de Dalí

Dalí va aconseguir la seva fama i les seves millors obres gràcies a la seva relació amb el surrealisme. De fet, és Dalí el màxim representant d’aquest moviment artístic i literari.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Al llarg de la seva carrera com a pintor, en què va crear més de 1.600 obres, les tècniques i suports que utilitzava eren molt diferents i innovadors.

D’això, en part, anava el surrealisme: de fer obres sense un cànon predefinit. Per això, hi ha més de 30 tècniques reconegudes en aquest moviment artístic. Dalí va utilitzar-ne moltes, i en van destacar el mètode paranoicocrític i l’automatisme:

Mètode paranoicocrític

Aquest mètode va ser creat pel mateix Dalí i va estar molt present al llarg de la seva carrera. Part d’un objecte o imatge real, sobre el qual es projecta el seu propi subconscient, deixant aflorar tot el que tenia dins de la seva ment, com pors o obsessions. El resultat: composicions caòtiques, delirants i enigmàtiques.

Automatisme

Aquest mètode xoca amb l’anterior i va ser una de les tendències del surrealisme. Es basava a reflectir imatges reals i barrejar-les amb la part irracional del subconscient, però d’una manera automàtica, sense exercir el control del procés de creació.

Els cants de Maldoror

Els cants de Maldoror és una obra poètica del segle XIX escrita per Isidore Ducasse. És un conjunt de sis cants poètics que formen una obra literària: aquesta obra va ser un llibre precursor del moviment surrealista.

litografia dali
Salvador Dalí. Les chants de Maldoror. Planxa 22: “L’Angélus anthromorphique et glaneuses de Millet accompagnés de 1814 de Meissonnier”

Com no podia ser de cap altra manera, Dalí es va aventurar a fer una obra sobre aquest llibre de la qual van sorgir 42 il·lustracions amb les quals volia posar imatge a l’obra de Ducasse, el comte de Lautréamont. El resultat final és la combinació de l’obra poètica amb les il·lustracions de Dalí, que té com a resultat un llibre il·lustrat.

L’obra està plena d’escenaris de malsons amb tocs satànics. Estan dibuixats en blanc i negre i destaquen per la seva varietat. Hi podem trobar fantasia i barreja de tocs absurds, surrealistes i mundans. Sovint les imatges es tornen eròtiques i enigmàtiques. Es tracta d’una sèrie de dibuixos que van marcar el futur del pintor, ja que al llarg de la seva carrera va crear centenars de dibuixos com aquests.

L’obra de Dalí és molt extensa i passa per moltes etapes i èpoques. Potser Els cants de Maldoror pot ser una obra on s’aprecia com aquest llibre va influenciar tots els artistes del surrealisme. És per això que aquest conjunt de litografies de Dalí constitueix una de les seves obres mestres.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?