Apunts d'art

Descobreix l’interior de la casa Amatller i les col·leccions d’art que atresora

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La casa Amatller és una de les grans mostres del modernisme català. A més a més d’admirar el mobiliari i la decoració de l’època, que es conserva en el seu estat original, una visita a la casa Amatller permet contemplar les diverses col·leccions d’art de les quals Antoni Amatller n’era propietari. En aquest post et mostrem la casa Amatller, l’interior que desconeixies.

Casa Amatller: interiors de col·leccionista

La Casa Amatller, situada al Passeig de Gràcia de Barcelona, va ser dissenyada l’any 1900 per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que va rebre l’encàrrec d’Antoni Amatller per convertir l’edifici que havia comprat l’any 1898 en la seva nova llar.

ENC - CAT - TEXT - Edificis Gaudí

L’arquitecte va realitzar una gran reforma, en la qual va destacar l’ornamentació de la nova façana, la combinació de colors, materials i tècniques decoratives de la qual la fan única. La seva rematada esglaonada, a més a més, la converteix en una de les façanes més admirades de Barcelona.

Façana de la casa Amatller. Imatge: Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic
Façana de la casa Amatller. Imatge: Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic

La família Amatller

La família Amatller era una família dedicada a la indústria de la xocolata. Antoni Amatller representava la tercera generació de l’empresa familiar, Xocolates Amatller, que va ser una de les indústries xocolateres més importants del segle xix i de principis del segle xx.

A la planta principal de la casa Amatller hi van viure Antoni Amatller i la seva filla Teresa, mentre que la resta de l’edifici i el local comercial eren per llogar.

De fet, el magnífic vestíbul al qual s’accedeix des del Passeig de Gràcia, que llavors era l’accés al garatge, a les cuines i a les habitacions del servei, és actualment una cafeteria en la qual és possible degustar una tassa de xocolata calenta segons la recepta original de Xocolates Amatller.

Les col·leccions de la casa Amatller

Antoni Amatller tenia un gran interès per les arts decoratives, el vidre i la fotografia, fet que el va portar a completar la decoració de la casa amb grans obres d’art, que actualment es conserven a l’interior de la casa Amatller, i poden ser admirades en la visita.

L’extensa col·lecció d’Antoni Amatller té un valor artístic excepcional, ja que inclou, entre d’altres, peces importants:

 • Un retaule romànic de l’any 1200, aproximadament.
 • Natures mortes barroques.
 • Un quadre de Ramon Casas.
 • Una taula hispanoflamenca de Bartolomé Bermejo.
 • Joies contemporànies de René Lalique.
 • Diverses col·leccions de vidre arqueològic d’un valor cultural i històric altíssim.
Les col·leccions de vidre de la casa Amatller

Només amb les més de 750 peces que formen les col·leccions de vidre arqueològic d’Antoni Amatller, que representen diferents estils, moments històrics i llocs, es podria crear un museu especialitzat.

L’afany col·leccionista d’Amatller està relacionat amb la comercialització de les xocolates. Va ser un comercial d’Amatller de Sevilla qui va avisar Antoni Amatller, el 1894, de l’oportunitat de comprar la col·lecció Caballero-Infante, amb nombrosos vidres hispanoromans. A partir d’aleshores Amatller va aprofitar els viatges per Europa per adquirir peces noves.

casa amatller interior
Interior de la casa Amatller. Imatge:Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic

La majoria de les peces de la col·lecció de vidre arqueològic, formada per diferents col·leccions, es poden visitar a la planta principal de la casa Amatller.

Les col·leccions, recopilades durant el segle xx, són les següents:

 • Col·lecció Caballero-Infante. Després d’adquirir la col·lecció de Francisco Caballero-Infante Zuazo, important historiador, arabista i arqueòleg, Amatller va començar a buscar altres peces de vidre arqueològic que la completessin. Caballero-Infante havia excavat les ruïnes de la ciutat imperial d’Itàlica i havia aconseguit reunir 211 peces de vidre, sobretot de la Hispània romana.
 • Col·lecció Franz Merkens. Es tracta d’una selecció acurada de 33 objectes de l’Imperi romà a Germània.
 • Col·lecció Hakky-Bey. Obres de vidre islàmic, adquirides en una subhasta.
 • Col·lecció Durighello. Aquestes peces de Fenícia i Galilea, portades d’excavacions arqueològiques del segle xix, van ser la primera adquisició de Teresa Amatller per a la col·lecció del seu pare.
 • Col·lecció Prats-Sedó. Es tracta de 347 vidres arqueològics, enviats per aquesta família de col·leccionistes.

Com has pogut veure, la visita a la casa Amatller, i l’interior que desconeixies, t’ofereix sorpreses agradables. Les col·leccions d’Antoni Amatller són una excusa més per visitar aquesta fantàstica joia del modernisme català. No t’ho pensis dues vegades i reserva una visita, no te’n penediràs!

ENC - CAT - Post - Edificis Gaudí

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

1 comentari

LLORCA

8 octubre, 2021 6:03 pm

Magnìfic

¿Quieres ver el contenido en castellano?