Apunts d'art

Descobreix el significat de la façana del Naixement de la Sagrada Família

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La Sagrada Família és una de les mostres més espectaculars del modernisme català, un autèntic símbol de Barcelona i, probablement, el monument inacabat més visitat del món. En aquest post t’expliquem més coses sobre l’arquitectura i el simbolisme de l’única façana construïda en vida de Gaudí: la façana del Naixement de la Sagrada Família.

La façana del Naixement de la Sagrada Família

L’origen

La façana del Naixement de la Sagrada Família té el seu origen en el moment que Antoni Gaudí finalitza la cripta i l’absis del temple, i es planteja un projecte més complex, amb un component simbòlic important i ple d’audàcies constructives de caràcter formal a partir de l’arc parabòlic.

Segons va explicar ell mateix, «si en lloc d’aquesta façana decorada, ornamentada i turgent, hagués començat per la de la Passió, dura, pelada i feta com d’ossos, la gent s’hauria fet enrere».

Gaudí va decidir, doncs, que la façana de la Nativitat fos un llibre de pedra dels detalls de la infantesa de Jesús.

La construcció

Per consolidar la façana del Naixement de la Sagrada Família, el 1893, es van excavar a mà uns pous fins a la profunditat necessària per assolir la capa calcària, més resistent.

Gràcies a un gran donatiu d’entre 500.000 i 800.000 pessetes, segons les fonts, Gaudí va augmentar la monumentalitat del projecte aconseguint, el 1896, només tres anys després, que la façana arribés als 9 metres d’alçària i ja s’haguessin col·locat les columnes que separen els tres portals que la formen.

ENC - CAT - TEXT - Edificis Gaudí

La façana del Naixement de la Sagrada Família està formada per tres portals dedicats, d’esquerra a dreta, a l’esperança, la caritat i la fe, i quatre campanars, de planta quadrada a la base i cilíndrica a partir de la quarta part de la seva alçària. Aquests campanars fan 107 metres d’alçària els dos centrals i 98 metres els exteriors.

Cada campanar mostra l’estàtua de l’apòstol assegut al qual està dedicat, just per on els campanars canvien d’estructura quadrada a circular, la qual cosa permet crear uns balcons que serveixen de base als espais triangulars resultants.

El 1905 el donatiu inicial s’havia esgotat i les obres de la façana del Naixement de la Sagrada família van començar a alentir-se, concentrant-se en els campanars, que el 1908 ja feien 48 metres, gairebé la meitat de l’alçària projectada.

façana naixement sagrada familia
Façana del Naixement, 1899. Autor: Aleu. Imatge: Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família

El campanar de Bernabé, a la banda de mar, va ser el primer en completar-se, i Gaudí va poder veure’l sense bastides, el novembre de 1925, pocs mesos abans de morir.

façana naixement sagrada familia
Façana del Naixement, 1920. Autor: Arxiu Mas. Imatge: Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família

Després de la mort de Gaudí, el 10 de juny de 1926, les obres de la Sagrada Família van passar a mans de Domènec Sugrañes, que havia estat la seva mà dreta.

Entre els anys 1928 i 1930 es van acabar els campanars que faltaven, mentre que el xiprer central de la façana del Naixement es va acabar el 1932. Fins el 1936 es van anar acabant diversos grups escultòrics, com el de Jesús treballant de fuster, el de Josep i Maria al temple, els dels apòstols, la barca de Sant Josep i la Coronació de Maria.

Després de la Guerra Civil Espanyola, les feines de la façana del Naixement es van centrar en acabar els grups escultòrics que l’havien de completar, de la major part dels quals Gaudí havia deixat models en guix, destruïts durant la guerra.

L’escena principal del pessebre, obra de Jaume Busquets, es va col·locar el 1958, i les escenes de l’Adoració dels pastors i l’Adoració dels Reis d’Orient, de Joaquim Ros, es van col·locar els anys 1981 i 1982, respectivament.

Més endavant es van col·locar els àngels músics i cantaires, obra d’Etsuro Sotoo, que va seguir els models de guix de Gaudí. El mateix equip va dissenyar el darrer element de la façana del Naixement: les portes de bronze d’accés a el temple.

Simbolisme de la façana del Naixement de la Sagrada Família

Just al centre de la façana del Naixement, sobre la porta principal, hi ha un xiprer que representa l’arbre de la vida, coronat per una creu en forma de T, que és la inicial de la paraula grega Theus (‘Déu’), amb unes línies diagonals en forma d’x, que representen l’abraçada del Pare al Fill. Sobre la T reposa un colom amb les ales obertes, en referència a l’Esperit Sant.

El xiprer, doncs, està rematat per la Santíssima Trinitat (Pare, Fill i Esperit Sant), i els coloms que troben protecció entre les branques representen els homes i les dones salvats per la redempció de Crist.

La façana del Naixement de la Sagrada Família està formada per tres portals i quatre torres. Els tres portals estan dedicats, d’esquerra a dreta, a l’esperança, la caritat i la fe:

Portal de l’Esperança

Està dedicat a Sant Josep, i hi trobem, entre d’altres, escenes de la Mare de Déu i Sant Josep, la família de Jesús i la barca de Sant Josep. Els treballadors del temple van homenatjar Gaudí després de la seva mort, creant a Josep a partir de la fisonomia de l’artista. També hi ha referències a la fauna del Nil i la flora d’Egipte.

Un gran pinacle, que recorda els penyals de Montserrat, remata el portal de l’Esperança, amb la inscripció Salva’ns.

Portal de la Caritat

És el més gran dels portals i està dedicat a Jesús. Simula el portal de Betlem i hi ha diverses escenes relacionades amb el naixement de Jesús, com l’Anunciació, l’Adoració dels Reis i l’Adoració dels pastors.

També hi ha l’estrella de Betlem i els signes del Zodíac, tal com estaven col·locats la nit que Jesús va néixer, els àngels músics, el xai (símbol d’innocència), el gos (símbol de fidelitat) i els 59 grans del rosari .

Al portal dedicat a Jesús destaca l’arbre genealògic del mateix Jesús, amb la serp mossegant la poma, símbol del pecat original.

Damunt del capitell se situa el grup del Naixement, mentre que el cor d’àngels nens, sosté una inscripció que diu: Jesus est natus. Venite, adoremus.

Portal de la fe

Està dedicat a la Mare de Déu i hi trobem, entre d’altres, escenes de la Immaculada Concepció i la Visitació.

Així mateix, destaquen les figures de Sant Joan Baptista i Sant Zacaries, el cor de Jesús cobert d’espines i d’abelles místiques, la Providència, com una mà amb l’ull que ho veu tot.

Torres

Les quatre torres de la façana del Naixement de la Sagrada Família estan dedicades als apòstols Sant Bernabé, Sant Simó, Sant Judes Tadeu i Sant Maties. En els seus terminals hi ha els atributs dels bisbes: el bàcul, la mitra, l’anell i la creu, al costat de la inicial de cada apòstol, tot fet amb trencadís.

Ara que ja tens més informació sobre l’arquitectura i el simbolisme de la façana del Naixement de la Sagrada Família segur que pots veure l’obra del genial arquitecte amb uns altres ulls. Acosta’t a Barcelona per veure-la en directe!

ENC - CAT - Post - Edificis Gaudí

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?