Apunts d'art

«David» de Verrocchio, una de les escultures renaixentistes més famoses

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La figura bíblica de David és un tema molt recurrent en la història de l’art. Des del Quattrocento fins al Barroc, grans artistes com Donatello (1386-1466) o Bernini (1598-1680) van esculpir la seva interpretació del mite. El David de Verrocchio, una escultura de bronze que mostra al jove amb el cap de Goliat als peus, és una de les obres més famoses de el Renaixement.

david de verrocchio
David, Andrea del Verrocchio, 1475. Imatge: Britannica

Andrea del Verrocchio i el Renaixement

Andrea del Verrocchio (Florència, 1435 – Venècia, 1488) va ser un escultor i pintor renaixentista. En un principi, es va formar en orfebreria però, després, va passar a ser aprenent del primer gran escultor renaixentista: Donatello. Algunes de les seves obres destacades, a més a més del David, són La incredulitat de sant Tomàs (1467-1483) i el Monument a Bartolomeo Colleoni (1479-1488). També va crear una producció pictòrica i d’obres d’ornamentació excel·lent i quantiosa.

david de verrocchio
Monument a Bartolomeo Colleoni, Andrea del Verrocchio, 1479-1488. Imatge: Universidad Francisco Marroquín

A més a més de la relació amb el seu mestre Donatello, el qual el va situar a l’òrbita de la família Mèdici, els cèlebres mecenes florentins, el paper de Verrocchio durant el Renaixement també és fonamental pel seu treball com a mestre. La fama que va guanyar com a escultor al llarg de segle xv va omplir d’aprenents el seu taller de Florència. El seu deixeble més important va ser el geni renaixentista Leonardo Da Vinci.

Gràcies al mecenatge dels Mèdici, Verrocchio, que la major part de la seva vida havia tingut molt poca estabilitat econòmica, quan va gaudir del suport d’aquests benefactors, va poder dedicar els darrers vint anys a crear algunes de les seves millors obres. Se’l considera un representant clau de l’estil clàssic i realista del primer Renaixement florentí.

Els inicis escultòrics de Verrocchio amb el David

El David de Verrocchio és l’escultura més antiga que es conserva de l’artista florentí. Aquesta petita obra de bronze, generalment, té una datació anterior a 1476. Representa el futur rei dels jueus, David, després de matar el gegant Goliat. El jove victoriós mostra un posat triomfal, amb l’espasa a la mà i el cap del seu contrincant als peus.

La figura bíblica de David va ser usada com a símbol de llibertat per la República de Florència. Per això, aquest tema és tant recurrent entre els escultors renaixentistes més famosos. La versió de Verrocchio era un repte a Donatello per la seva escultura sobre el mateix tema. Aquesta obra, que va ser encarregada per la família Mèdici, mostra detalls exquisits en la vestimenta de David i un naturalisme impactant en el cap de Goliat.

david de verrocchio
David, Andrea del Verrocchio, 1475. Imatge: Britannica

Amb aquesta escultura, l’artista florentí va introduir un nou realisme en la tècnica escultòrica de l’època. Probablement per aquesta raó, el seu David s’ha convertit en una de les estàtues del Renaixement italià més celebrades al llarg de la història, i va ser especialment famosa durant el segle xix. Actualment, és una de les obres principals que es poden veure al Museu Bargello de Florència. Esperem que aquest article t’hagi agradat i hagis pogut descobrir més detalls sobre una de les escultures renaixentistes més importants.

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?