Apunts d'art

Dalí: ‘La Divina Comèdia’ i ‘Les mil i una nits’

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La Divina Comèdia

L’any 1957, el govern italià va encarregar a Salvador Dalí la il·lustració de La Divina Comèdia per commemorar el 700è aniversari del naixement del poeta Dante Alighieri. L’artista va començar immediatament a treballar en l’encàrrec i va produir més de cent aquarel·les. Tot i això, el projecte original es va cancel·lar a conseqüència de la polèmica suscitada a Itàlia perquè l’artista escollit no era italià.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Finalment, es va arribar a editar un llibre amb les il·lustracions i, per petició del mateix papa Pius XII, Dalí va reproduir aquesta sèrie d’il·lustracions en xilografia.

L’Infern, cant 28 – Bertrand De Horn, Salvador Dalí, 1960-64. Imatge: Centro Cultural Eduardo León Jimenes

Artistes com Botticelli, Miquel Àngel, Gustave Doré i Miquel Barceló també han il·lustrat La Divina Comèdia.

Federico Fernández, comissari de l’exposició “La Divina Comèdia il·lustrada per Dalí”, afirma que, tot i el gran coneixement que tenia l’artista sobre l’obra de Dant, “no es limita a il·lustrar-ne els versicles, sinó que, prenent-los com a punt de partida, deixa aflorar lliurement el seu univers personal, plasmant les seves obsessions i motius recurrents, unint l’impuls surrealista a l’aplicació de tècniques i estils de les èpoques del Renaixement i el Barroc”.

El Paradís, cant 02 – L’àngel, Salvador Dalí, 1960-64. Imatge: Centro Cultural Eduardo León Jimenes
El Purgatori, cant 17 – Sortint del cèrcol de la ira, Salvador Dalí, 1960-64. Imatge: Centro Cultural Eduardo León Jimenes

Les mil i una nits

Giuseppe Albaretto va encarregar a Salvador Dalí fer 500 il·lustracions del clàssic universal Les mil i una nits. Va ser el mateix artista qui li va proposar d’il·lustrar aquesta obra, un encàrrec innovador i allunyat d’altres encàrrecs d’Albaretto, que prèviament havia encarregat al geni empordanès il·lustrar obres com La Bíblia Sacra o Pater noster. Tot i això, l’altre encàrrec es va paralitzar.

L’any 2014 Enciclopèdia Catalana va reprendre aquest projecte i va presentar una obra inèdita del pintor de l’any 1966: una edició de bibliòfil de Les mil i una nits. Es van recuperar 50 il·lustracions desconegudes fins al moment, coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l’artista.

Il·lustració de Les mil i una nits, Salvador Dalí. Imatge: Ara.cat

La base de les il·lustracions és l’aquarel·la, tot i que també inclouen el retolador i el bolígraf. Per a Ricard Mas Peinado, historiador de l’art especialista en Dalí i la seva obra, les il·lustracions de l’artista segueixen unes constants: per una banda, la inspiració en la pintura orientalista de Marià Fortuny; per l’altra, la composició i la paleta del pintor simbolista francès Gustave Moreau. També és molt rellevant la presència d’elements propis de l’univers personal de l’artista, com el paisatge de Portlligat, els rellotges i els elefants amb peus d’insecte.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?