Apunts d'art

Constructivisme, art geomètric d’inspiració industrial

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El constructivisme és un moviment artístic que sorgeix l’any 1914 a Moscou. Els seus principals impulsors són Vladímir Tatlin i els germans Antoine Pevsner i Naum Gabo, que van ser els encarregats de redactar el Manifest realista l’any 1920.

Linear construction in space no. 2, Naum Gabo. 1958. Imatge: Museu Guggenheim de Nova York

Característiques del constructivisme com a moviment artístic

Els constructivistes creuen que l’art ha de reflectir de manera directa el món de l’era industrial. Per a Tatlin, les obres cubistes de Pablo Picasso, que incorporen fragments de cartells, diaris o partitures, són una inspiració decisiva per a les seves creacions. Els constructivistes aposten per l’ús de materials industrials per a la creació d’obres completament abstractes. Tot i que el moviment té una gran rellevància en pintura i escultura, el constructivisme és especialment important en el terreny de l’arquitectura, on destaquen els projectes d’El Lissitzky i de Marcel Breuer.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

El moviment desapareix gairebé completament a Rússia a finals dels anys vint, com a conseqüència de l’auge del realisme socialista, però Naum Gabo i Antoine Pevsner es dediquen a difondre el constructivisme a la resta del món. La seva influència també donarà lloc al neoconstructivisme. Alguns dels artistes neoconstructivistes més coneguts són Victor Vasarely, amb tendències cinètiques, i Joaquim Torres i García, que aplica el moviment al treball de la geometria.

Joaquim Torres i García, figura clau del constructivisme a Catalunya i a l’Amèrica Llatina

Tot i que va néixer i va viure part de la seva adolescència a Montevideo, Joaquim Torres i García sempre va tenir clara la seva vocació artística i va convèncer el seu pare, d’origen català, per tornar a Catalunya. Així, l’any 1891 van emigrar a Barcelona.

Les seves obres constructivistes no van arribar fins a la seva maduresa. Abans, va explorar l’art mural i les obres d’inspiració clàssica, on va representar la cultura mediterrània. Arran de la incertesa provocada per la Primera Guerra Mundial, la seva obra va patir un canvi profund anomenat “la crisi del 17”, que va canviar completament la temàtica de les seves obres. Així, a partir d’aquell moment l’artista es va dedicar a plasmar el ritme de les ciutats i dels seus habitants.

Va viure durant un període breu de temps a Nova York, on va continuar pintant el ritme trepidant de la metròpolis i on també es va dedicar a la fabricació de joguines. L’any 1926 es va mudar a París, on va abraçar totalment les avantguardes i on va crear el grup Cercle et Carré. Influït per Braque, Lipchitz, Gris o Le Corbusier, va començar a pintar amb un estil purista, fet que es va considerar l’inici de la seva etapa constructivista.

Una de les característiques principals de les seves obres és l’estructura: l’espai plàstic es divideix en línies octogonals traçades a partir de la secció àuria, creant un equilibri entre la raó i la intuïció.

L’any 1934 Torres va tornar a Montevideo amb la intenció de promoure-hi un moviment artístic a partir de les idees de l’universalisme constructiu. En aquest sentit, l’any 1935 va crear l’Associació d’Art Constructiu, i l’any 1942, el Taller Torres-García, que va incorporar al moviment tota una generació de joves pintors.

Ciutat Constructiva amb Home Universal (1942)

Ciutat constructiva amb home universal, Joaquim Torres i García 1942. Imatge: Museu Guggenheim de Nova York

En aquesta obra, Torres i García busca diferenciar el seu constructivisme universal de la tradició europea. Per tal d’aconseguir-ho, fa servir colors terrosos i elements geomètrics que s’inspiren en l’art precolombí i el fusionen amb el paisatge urbà local, en un exercici simbòlic de modernització en el qual podem observar mitjans de transport i edificis.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?