Apunts d'art

«Construcció tova amb mongetes bullides (Premonició de la Guerra Civil)», de Dalí

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Vols conèixer Construcció tova amb mongetes bullides (Premonició de la Guerra Civil), de Salvador Dalí? Som davant d’una de les obres més destacades de l’artista empordanès, de la qual el llibre Les avantguardes, d’Enciclopèdia Catalana recull l’anàlisi de Ainize González, doctora en Història de l’Art i Musicologia. En aquest article t’expliquem els principals aspectes de l’estudi de González.

Anàlisi de «Construcció tova amb mongetes bullides»

Salvador Dalí va pintar aquest quadre el 1936, mesos abans que esclatés la Guerra Civil Espanyola. Aquell mateix any l’obra va ser presentada en dues exposicions individuals que van tenir lloc a l’estranger: de l’1 de juny al 31 de juliol es va mostrar a la Alex, Reid & Lefevre Gallery de Londres; i del 10 de desembre de 1936 fins el 9 de gener de 1937, ho va fer a la Julien Levy Gallery de Nova York.

Segons explica González al seu estudi de l’obra, en la composició d’aquesta peça destaca un personatge grotesc i de grans dimensions, esguerrat, que s’estira sense miraments les carns i els ossos trencadissos fins arribar a l’automutilació. Aquest personatge, destaca González, és a mig camí de la carn putrefacta i d’un esquelet petrificat.

Construcció tova amb mongetes bullides
Construcció tova amb mongetes bullides, Dalí, 1936. Imatge: Les avantguardes, Enciclopèdia Catalana

La seva proporció monumental i escultòrica es converteix, segons l’opinió de González, en una presència truculenta, orgànica i fossilitzada, que pertorba l’àrid paisatge empordanès amb la seva naturalesa mineral i nua.

Però a l’obra també s’hi aprecia una altra figura, minúscula, quasi imperceptible: una petita figura masculina de la qual només podem veure part del bust i del cap. Es tracta, explica González, de l’impassible farmacèutic que també apareix a El farmacèutic de l’Empordà a la recerca del no-res i a Un farmacèutic aixecant amb extrema precaució la cutícula d’un piano de cua, les dues obres pintades aquell mateix any per Dalí.

Com detalla González en la seva anàlisi, tot i que el paisatge de la segona d’aquestes obres és marcadament més oníric, en el primer cas és la figura del farmacèutic la que pertorba el paisatge empordanès, que es mostra amb un aspecte realista i nítid, la qual cosa també succeeix a l’obra que ens ocupa, Construcció tova amb mongetes bullides (Premonició de la Guerra Civil).

Tot i això, segons González, un aspecte que diferencia aquestes dues obres són els núvols, que a Construcció tova amb mongetes bullides (Premonició de la Guerra Civil) estan dibuixats de manera més vigorosa, la qual cosa, en opinió de González, reforça el seu caràcter tràgic i premonitori.

En la seva observació, González també comenta l’existència sobre el sòl, com si fossin petites pedres, d’unes mongetes bullides. Es tracta, detalla González, de menjar cuinat, no pas cru, mort, no pas viu, i que, per tant, contribueix a subratllar la fortor fumejant de la carn esquarterada d’uns cossos en descomposició.

Dalí, que a la seva autobiografia Vida secreta reconeix sentir fascinació per la implacable crueltat de la barbàrie col·lectiva, i no tant per la irrupció de la història, es recrea en aquesta obra, segons González, en la pertorbadora bellesa de l’horror, elevada —aquí— a una acció devoradora massificada. Segons l’opinió de González, això despulla descarnadament el vincle invisible que uneix l’amor surrealista amb la guerra, és a dir, la mort.

A Les avantguardes, d’Enciclopèdia Catalana, trobaràs l’anàlisi d’altres obres de la pintura catalana d’avantguarda, representants de les primeres avantguardes que van tenir lloc entre els anys 1906 i 1939. Entre moltes d’altres, podràs descobrir-hi l’anàlisi d’obres com La masia de Joan Miró, per Roberta Bogoni, doctora en Història de l’Art i especialista en l’obra de Miró.

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?