Apunts d'art

Coneixes l’obra Kembo de Joan Brossa?

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Joan Brossa (Barcelona, 19 de gener de 1919 – Barcelona, 30 de desembre de 1998) va ser un poeta i dramaturg català.

Retrat de Joan Brossa. Imatge: enciclopèdia.cat

Índex de Continguts

Joan Brossa (1919-1998)

Els seus primers escrits pertanyen a l’etapa de la Guerra Civil. Als 17 anys es va allistar a l’exèrcit republicà i va lluitar al front de Lleida. Als escrits d’aquesta etapa ja es poden valorar alguns dels elements recurrents de la seva obra posterior, com la militància d’esquerres i catalanista.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Acabada la guerra va ser obligat a fer el servei militar a l’exèrcit franquista a Salamanca. A la tornada a Barcelona, es va guanyar la vida com a gravador i venedor de llibres.

El 1941 va conèixer a Joan Miró, el qual va considerar el seu màxim referent ètic i estètic. Va conèixer a Arnau Puig, Antoni Tàpies i Joan Ponç, amb els quals va formar, el 1948, el grup Dau a el Set. L’afinitat amb Tàpies va donar lloc a una obra conjunta. També va treballar, entre molts altres, amb l’escultor Moisès Villèlia, el compositor Josep Maria Mestres i Quadreny i el poeta brasiler João Cabral de Melo. Així mateix, cal destacar les seves col·laboracions en el món del cinema, la televisió o el teatre, que considerava una extensió de la seva poesia.

Joan Brossa és generalment conegut com a poeta, però és important destacar la seva manera de fer poesia: la seva poiesis, que en grec vol dir ‘acció’ o ‘creació’. La seva obra juga a trencar les convencions i els límits entre diferents disciplines. Fins al moment de la seva mort, Brossa va estar buscant noves formes d’expressió i d’experimentació amb diferents mitjans.

Kembo

L’obra Kembo és una escultura construïda en plàstic i metall sobre fusta, amb unes mides de 16,7 x 32,9 x 32,9 cm. Va ser creada per Joan Brossa el 1986. Forma part dels seus poemes visuals i actualment es troba al MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Joan Brossa, Kembo, 1986 (1988). Imatge: MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona

El MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona acull, al Centre d’Estudis i Documentació MACBA, des de 2012 i gràcies a un acord amb la Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona, una gran quantitat de material documental sobre la vida i l’obra de Joan Brossa.

En aquest cas, el fons Joan Brossa inclou més de 50.000 documents d’arxiu, 6000 volums, 6000 números de publicacions en sèrie i 120 poemes visuals.

Entre 2017 i 2018, el MACBA va presentar l’exposició Poesia Brossa, a través de la qual es feia una revisió de la feina de l’artista a través dels seus llibres i de les seves investigacions plàstiques, passant pel teatre, el cinema, la música o les arts d’acció.

L’obra Kembo és un dels seus poemes visuals en els quals se substitueixen els elements del poema tradicional (com el ritme, el metre, l’estrofa, la sintaxi, etc.) per una expressió construïda mitjançant elements extrets del dibuix, del gravat, de la fotografia o de qualsevol altre objecte quotidià.

Si vols saber més sobre els poemes visuals de Joan Brossa, pots fer clic aquí.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?