Apunts d'art

«Camp de roselles»: Monet a Argenteuil

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El camp de roselles és un dels temes més recurrents en l’obra de Monet. Durant la seva estada a Argenteuil va experimentar amb la tècnica del plein air que va ser fonamental en el moviment impressionista que ell mateix va impulsar.

campo de amapolas monet
Camp de roselles, Claude Monet, 1885. Imatge: Ministère de la Culture Français

Monet i l’impressionisme

Claude Monet (París, 1840 – Giverny, 1926) va ser el pintor més representatiu de l’impressionisme i l’autèntic líder d’aquest moviment artístic. En els seus inicis com a artista va rebre la influència de les seves amistats, entre les quals cal anomenar figures importants de l’art francès com Pissarro i Renoir. També el van influenciar les seves estades a l’estranger, com a Algèria, on va fer de soldat, o Londres, on va descobrir a Constable i Turner, així com els diferents llocs on va residir a França, com Le Havre i Argenteuil.

Va ser a Le Havre on va pintar el quadre que donaria nom al moviment de l’impressionisme, Impressió, sol naixent (1872), que es va poder veure a la primera exposició dels impressionistes el 1874. A partir d’aleshores, va participar en moltes de les exposicions posteriors, encara que el 1880 va intentar exposar al Salon des impressionistes, on va ser rebutjat.

No obstant això, Monet va seguir pintant, fidel sempre a l’estil impressionista i va exposar per tot el món, en ciutats com Nova York o Barcelona; i inspirant-se en les seves estades en altres llocs com ara Venècia. No va deixar de treballar fins al final de la seva vida, tot i patir una greu afecció, deixant, així, un llegat molt important per l’impressionisme.

Els paisatges a plein air

Monet era enemic de teories i escoles, i el seu art es basava en un enfrontament directe amb la natura, sense prejudicis. És per això que gran part de les seves obres més representatives són paisatges, creades fent servir la tècnica del plein air, de la qual va ser un dels defensors més grans. El pleinairisme es basa a pintar a l’aire lliure, amb la simple estructura d’un cavallet i la tela. La seva finalitat és poder capturar la llum natural amb pinzellades breus durant sessions ràpides, com en una instantània.

campo de amapolas monet
Camp de roselles, Claude Monet, 1890/1891. Imatge: Art Institute Chicago

El paisatgisme de Monet, doncs, es va basar en representar la llum i la visió d’aquestes sessions a l’aire lliure en els llocs que va visitar o on va residir. Des dels edificis emblemàtics londinencs o venecians fins als camps de blat o de roselles, amb la llum de la posta de sol o la de mitja tarda, l’impressionista va plasmar multitud d’instants per a la posteritat. Els temes de la seva obra són recurrents, ja que cada moment que va pintar era únic. Per això, hi ha moltes versions de camps de roselles, com la de 1885, que va pintar a Argenteuil, o les de la dècada de 1890, que va pintar a Giverny.

Les roselles d’Argenteuil

Roselles (1873) és un dels quadres de Monet més coneguts i és molt representatiu d’aquest tema tan recurrent de la seva obra. Correspon a quan va viure a Argenteuil, entre 1871 i 1878, un poble situat prop de París. Aquests anys corresponen a una època d’apassionament per la tècnica de l’impressionisme i, alhora, de consolidació del moviment mateix. El quadre va formar part, al costat d’Impressió, sol naixent (1872), de la primera exposició impressionista.

campo de amapolas monet
Roselles, Claude Monet, 1873. Imatge: DIRECTMEDIA

L’escena evoca l’atmosfera vibrant d’un passeig en una tarda d’estiu. Hi apareixen dues parelles de mare i fill, una de les quals és la formada per la dona de Monet, Camille, i el seu fill Jean. Els contorns de les figures són difuminats i, les roselles, representades com a taques vermelles que davallen en cascada pel suau pendent, no només donen color a l’escena sinó també estructura. La descompensació entre el detall del primer pla i els esborralls del fons es considera un primer pas cap a l’abstracció, a la qual evolucionaria l’obra de Monet.

El líder de l’impressionisme va trobar en aquest camp de roselles tots els elements necessaris per experimentar amb la llum, les perspectives i les impressions visuals que va anar desenvolupant al llarg de la seva carrera. Esperem que aquest article t’hagi agradat i que hagis descobert més secrets sobre les tècniques d’un dels primers mestres de l’impressionisme.

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?