Apunts d'art

«August de Prima Porta», anàlisi d’una de les estàtues més famoses de la història de l’art

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Aquesta estàtua de l’emperador August, que va ser el primer emperador romà, és, sens dubte, una de les més conegudes en el món de la història de l’art. En aquest post comentarem alguns dels aspectes més destacats de l’estàtua d’August de Prima Porta, com ara els detalls que hi ha a la cuirassa de l’emperador. A més a més, descobriràs el perquè del seu nom.

L’estàtua d’August de Prima Porta

L’estàtua d’August de Prima Porta, que data d’inicis de segle I dC., escenifica el moment en el qual el primer emperador romà s’adreçava als soldats. L’emperador porta una cuirassa i un mantell al voltant de la cintura.

ENC - CAT - Text - Pintores

Precisament, la cuirassa de l’estàtua d’August de Prima Porta és un dels aspectes més rellevants d’aquesta obra, ja que mostra una sèrie d’elements molt interessants.

Un d’aquests elements és el relleu del moment quan el rei dels parts retorna a un general romà les insígnies robades a Cras l’any 53 aC., durant la batalla de Carras.

A la cuirassa es mostra un paisatge còsmic: al centre de la part superior es pot veure la personificació del Cel, i el carro solar d’Apol·lo i el d’Aurora, als costats. A la part inferior de la cuirassa de l’emperador August hi ha Apol·lo sobre un griu, a més a més de Diana sobre una cérvola. Al centre, recolzada, hi ha la deessa Terra.

També cal destacar que acompanyen l’estàtua d’August de Prima Porta dues petites figures, als peus, que simbolitzen dues províncies de l’imperi.

August de Prima Porta
August de Prima Porta. Imatge: Musei Vaticani

August de Prima Porta: context històric

L’emperador August va ser adoptat pel seu oncle, Gai Juli Cèsar, l’any 44 aC., prenent aleshores el nom d’Octavi. Al morir Cèsar, Octavi va reorganitzar el partit cesarià amb l’ajuda del senat, que s’oposava a Marc Antoni.

Després de diverses proscripcions i batalles per vèncer l’oposició anticesariana, Octavi va rebre les províncies de Sicília i Hispània. L’acord de Brindisi, l’any 40 aC., fixat pel matrimoni de la germana d’Octavi amb Antoni, va segellar la pau amb aquest durant un temps i va suposar a Octavi afegir tot Occident, excepte Àfrica, a la seva jurisdicció.

L’enfrontament entre Octavi i Marc Antoni no es va resoldre fins l’any 31 aC., a la batalla d’Àccium. Durant els anys següents, Octavi es va dedicar a renovar les estructures republicanes, restaurant oficialment la república, la qual cosa va fer que el senat l’anomenés August.

Amb la restauració de la república, el ja emperador August es va anar adjudicant càrrecs determinants de l’administració, com el de cònsol i el privilegi de convocar el senat, que l’any 2 aC. li va atorgar el títol de pare de la pàtria.

Aquesta gran concentració de poder, contra la qual el món romà lluitava des de feia un segle, es deu al fet que el país estava cansat de guerres civils i volia la pau, al preu que fos. D’aquesta manera es va iniciar la idea d’imperi, que perduraria fins a la destrucció del món romà occidental.

Per què es diu així?

Potser t’estàs preguntant per què aquesta estàtua de l’emperador August s’anomena August de Prima Porta. Si és així, ara resoldrem l’enigma.

El nom de l’estàtua està relacionat amb la zona on va ser trobada, que no és una altra que l’indret de Prima Porta de Roma, a la via Flamínia. Concretament va ser trobada a la vila de Lívia, dona d’August.

Finalment, només cal destacar que l’estàtua d’August de Prima Porta està inspirada en el Dorífor, obra mestra de l’escultor grec Policlet, de la qual se’n pot admirar una rèplica als Museus Vaticans. Esperem que aquest post sobre aquesta estàtua destacada de la història de l’art t’hagi ajudat a conèixer una mica més l’obra i el seu context.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?