Apunts d'art

Art pop: artistes d’un moviment trencador

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La cultura de masses és el punt de partida de l’art pop, moviment artístic que destaca per la representació d’objectes de manera repetitiva, juxtaposada i engrandida.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’objectiu és posar de manifest la impersonalitat i el caràcter accessori i acumulatiu propi de la cultura de masses. Queda’t en aquesta publicació i coneix més sobre aquest estil artístic i sobre els seus artistes principals.

Art pop artistes
Llaunes de sopa Campbell’s, Andy Warhol, 1962. Imatge: MOMA

Què és l’art pop?

L’art pop és un moviment urbà que sorgeix a la segona meitat del segle XX i estableix una relació molt estreta amb la cultura de masses. Les ciutats on aquest estil es va despertar amb més força van ser Nova York, Los Angeles, San Francisco, Londres, París i Milà, entre d’altres.

L’excés d’informació i d’estímuls que rep la societat i, més concretament, el consumidor es converteixen en el centre de la temàtica, icones, recursos plàstics i terminologia de l’art pop.

Les tècniques que s’utilitzen són el collage, la serigrafia i la superposició d’imatges. Els elements i personatges que hi apareixen provenen dels mitjans de comunicació, el cinema, els cartells publicitaris i els còmics, és a dir, del món de la cultura popular del segle XX.

Principals artistes de l’art pop

Els grans artistes que van impulsar l’art pop van aconseguir captar l’essència d’aquest moviment en totes les seves obres. En aquestes línies parlarem d’ells.

Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein va ser un pintor estatunidenc, considerat un dels pioners de l’art pop. Les seves fonts d’inspiració principals van ser la publicitat i els còmics. Els seus projectes artístics barrejaven colors cridaners i tècniques industrials com el fotogravat.

Andy Warhol

Andrew Warhola, més conegut com a Andy Warhol, va ser un artista reconegut i un cineasta estatunidenc format al Carnegie Institute of Technology. El seu estil era l’expressionisme abstracte.

Warhol pensava que la fotografia era l’únic mitjà que podia representar la realitat de manera objectiva. Així doncs, i utilitzant també la serigrafia, la seva obra es va caracteritzar per la creació de composicions basades en la repetició d’imatges i en la col·locació en sèrie d’elements propis dels mitjans de comunicació de masses.

Art pop artistes
Coca-Cola, Andy Warhol, 1962. Imatge Warhol.org

Algunes de les obres més famoses de Warhol són:

  • Llaunes de sopa Campbell’s, 1962
  • Sèrie Marilyn Monroe, 1967
  • Calavera, 1976

Robert Rauschenberg

La disciplina artística que més va treballar Rauschenberg va ser la pintura. L’artista va fer la primera exposició l’any 1951 i l’any 1964 va guanyar el primer premi de pintura a la Biennal de Venècia.

Rauschenberg va començar seguint les tècniques i els temes propis de l’expressionisme abstracte per acabar fent el que ell denominaria combined paintings, pintures combinades, en les quals incorporava elements propis de la vida real a través de collages fotogràfics.

Jasper Johns

Jasper Johns és un pintor nascut a Carolina del Sud. En un principi, la seva obra es va qualificar de neodadaista i, posteriorment, va evolucionar cap a l’art pop. A partir de l’any 1958, les seves creacions van començar a contenir imatges, collages, paraules, aproximacions d’objectes i al·lucinacions. Una de les seves obres més famoses és Flag (Bandera) la representació que va fer de la bandera americana.

Art pop artistes
Flag, Jasper Johns, 1954. Imatges: MOMA

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?