En aquest article parlarem sobre un dels principals exponents de l’art japonès, Katsushika Hokusai, i sobre la seva obra Sota l’onada de Kanagawa.

ENC - CAT - Text - Pintores

Hatsushika Hokusai

Katsushika Hokusai (1760-1849) va ser un dels primers pintors d’art japonès a obtenir reconeixement internacional i, actualment, continua inspirant artistes de tot el món. Hokusai va néixer a la ciutat de Sumida, Tòquio, que destaca per mantenir els rituals i les tradicions japoneses.

El pintor va desenvolupar la seva carrera durant set dècades i va adquirir la fama creant paisatges a través d’una paleta de colors indi i blau de Prússia. Les seves composicions van resultar revolucionàries per als artistes europeus i el coneixement de la seva existència  a Occident va coincidir amb els inicis de l’impressionismeVincent van Gogh i Edgar Degas són només dos dels nombrosos artistes que es van veure influenciats per l’obra de Hokusai.

L’art japonès de Katsushika Hokusai

Katsushika Hokusai va néixer en una família de fabricants de miralls. Els artesans eren una classe social que tenia poc reconeixement social, inferior al que tenien els comerciants o els agricultors.

Els estils de Hokusai van anar variant  amb el temps de manera significativa, com si es tractés de diferents artistes. Va començar treballant com a ajudant de llibreria, etapa en què va descobrir les il·lustracions que acompanyaven els llibres. Posteriorment, va començar la seva carrera en el món de l’art com a horishi o encarregat de tallar les planxes de fusta emprades en el procés d’estampació japonès.

Als 18 anys es va convertir en aprenent d’una prestigiosa acadèmia de gravats, i l’any 1794 va ingressar en una escola d’il·lustració i va començar a vendre les seves obres per encàrrec, especialment les de caràcter eròtic.

Katsushika Hokusai va ser un dels grans mestres de l’Ukiyo-e, l’art de l’estampa japonesa, que gaudia d’una gran popularitat. Els motius més populars d’aquest tipus d’art eren les representacions d’escenes teatrals i de paisatges.

Durant els seus últims anys, en lloc de dibuixar estats de paisatges i vides de persones, les obres d’art de l’artista es van centrar en els punts de vista que existeixen en un objecte i en com aquests canvien amb el temps. Exemple d’això és la seva obra mestra, la sèrie “Trenta-sis vistes del mont Fuji”, en la qual destaca l’obra Sota l’onada de Kanagawa.

Sota l’onada de Kanagawa

Sota l’onada de Kanagawa, Katsushika Hokusai, ca. 1830-32. Imatge: Met Museum

L’obra Sota l’onada de Kanagawa, també coneguda com La gran onada, és un gravat en fusta.

Hokusai és conegut pel seu enginy en la creació de dissenys vistosos a través de l’ús intel·ligent de la perspectiva: en aquesta obra representa el pic més alt del Japó, el mont Fuji, com un petit triangle en la distància, vist sota una onada en cresta, un símbol del poder de la natura.

En aquesta obra, el pintor fa un ús sofisticat de diferents tonalitats de blau, una característica distintiva de molts dels gravats de la sèrie “Trenta-sis vistes del mont Fuji”. Les anàlisis científiques han revelat des de llavors que tant el blau de Prússia com l’indi tradicional es van fer servir en aquesta obra per crear subtils gradacions de color.

La gran onada de Kanagawa va ser una obra popularitzada per alguns col·leccionistes francesos a mitjans de la dècada del 1870. Va ser idolatrada per pintors com Van Gogh. També va inspirar, en l’àmbit de la música, l’obra per a orquestra La mer (La mar), de Debussy i, en literatura, el poema Der Berg (La muntanya) de Rilke. Ara com ara, continua sent una icona en el món de l’art.

Si vols llegir més sobre art japonès, fes clic aquí.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?