En aquest article parlarem sobre l’estada de Vincent van Gogh (Zundert, Països Baixos, 1853 – Auvers-sur-Oise, França, 1890) a Arles, i comentarem algunes de les obres més destacades de l’etapa del pintor en aquesta ciutat.

Etapa a Arles

Van Gogh va residir al sud de França entre el 1888 i el 1889. Durant aquest període va caure greument malalt. Malgrat això, no va deixar de pintar i va produir algunes de les seves obres més famoses, de les quals parlarem a continuació.

ENC - CAT - Text - Pintores

L’estil de les obres de Van Gogh durant aquella època absorbeix la influència dels colors brillants d’Arles. Així, durant la seva estada al sud de França, el seu estil es va tornar més àgil, lliure i expressiu.

La collita, 1888

Els camps en flor i els seus treballadors van inspirar obres com La collita. Van Gogh hi representa la sequedat i la calor del paisatge dels voltants d’Arles, en concret de la plana de La Crau. Van Gogh va fer servir la combinació del blau cel del cel amb les tonalitats grogues i verdes de la terra per capturar l’atmosfera d’un dia d’estiu.

A diferència de Paul Gauguin, que pintava des de la seva memòria, a l’artista neerlandès li agradava pintar amb els models davant seu, motiu pel qual va treballar als camps de blat sota el sol. En poc més d’una setmana, va completar deu pintures i cinc dibuixos. La collita va ser, per al pintor, una de les seves obres més reeixides.

La collita, Vincent van Gogh, 1888. Imatge: Museu Van Gogh

Vaixells pesquers a la platja de Saintes-Maries, 1888

També va viatjar a la costa francesa, font d’inspiració per a Vaixells pesquers a la platja de Saintes-Maries

En aquesta obra es percep la influència de la col·lecció de gravats japonesos de l’autor. En comparació amb la sorra, Van Gogh va pintar els vaixells dels pescadors de manera bidimensional, poc fidel a la realitat. No projecten ombres a la platja, tenen contorns forts i les àrees de color que els componen són uniformes.

Vaixells pesquers a la platja de Saintes-Maries, Vincent van Gogh, 1888. Imatge: Museu Van Gogh

Van Gogh i Gauguin

Durant aquests anys, Van Gogh va llogar quatre habitacions a “la casa groga” amb la idea que diversos artistes hi convisquessin per poder desenvolupar el seu treball en un mateix lloc. El postimpressionista Paul Gauguin va ser el primer i l’últim artista que va conviure amb Van Gogh.

La casa groga, Vincent van Gogh, 1888. Imatge: Museu Van Gogh

Malgrat les acalorades discussions sobre art, els dos artistes van treballar plegats i d’aquesta col·laboració en van néixer obres com Vincent van Gogh pintant gira-sols, de Gauguin (1888), o Retrat de Gauguin, de Van Gogh (1888).

Vincent van Gogh pintant gira-sols, 1888

Vincent van Gogh pintant gira-sols, Paul Gauguin, 1888. Imatge: Museu Van Gogh

Gauguin va fer aquesta pintura de Van Gogh al desembre, i per tant era massa tard per als gira-sols; és probable que estigués fent una còpia del seu propi quadre. El paisatge de fons també és fictici. Com hem comentat anteriorment, a diferència de Van Gogh, a Gauguin li agradava treballar a partir de la imaginació, i aquest era un dels motius de les seves discussions. Aquesta pintura fa referència al seu desacord.

Retrat de Paul Gauguin, 1888

Retrat de Paul Gauguin, Vincent Van Gogh, 1888. Imatge: Museu Van Gogh

Van Gogh va fer aquest petit retrat en jute, un material inusual però barat. Gauguin n’havia comprat alguns a Arles perquè tots dos l’usessin. L’estructura gruixuda de la tela dificultava pintar-hi, per la qual cosa Van Gogh va aplicar la pintura amb gruix i va optar per un fort contrast vermell-verd.

Gauguin probablement estava treballant en una natura morta mentre Van Gogh pintava aquest retrat: a l’esquerra es pot apreciar el fons groc i la forma esfèrica.

Després que Gauguin suggerís que anava a deixar la casa groga, Van Gogh va començar a presentar signes d’agitació que van desembocar en l’incident de l’orella i en el seu posterior ingrés voluntari a l’hospital psiquiàtric Saint-Paul-de-Mausole a Sant Romieg de Provença.

L’estada de Van Gogh al sud de França va suposar per a l’artista una etapa molt convulsa en l’àmbit personal a causa dels seus problemes de salut. Tanmateix, també va ser una etapa molt fructífera durant la qual va produir obres d’importància com les esmentades anteriorment i d’altres tan conegudes com Els gira-sols, Terrassa de cafè de nit o Habitació a Arles. Si vols llegir més detalls sobre aquestes obres, pots fer clic aquí.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?