Apunts d'art

Antoni Clavé: vida i obra d’un dels artistes més destacats del segle xx

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Antoni Clavé (1913-2005) va ser un creador multidisciplinar: feia servir la pintura, el gravat i l’escultura per fer obres abstractes. Va ser un artista amb reconeixement internacional, considerat un dels més importants del segle xx. En aquest article t’expliquem més coses sobre la seva vida i obra.

Antoni Clavé, artista multidisciplinar

Antoni Clavé i Sanmartí, va néixer a Barcelona l’abril de 1913. Als 13 anys ja es va incorporar al món laboral com a auxiliar en una indústria tèxtil i, al mateix temps, cursava el torn nocturn a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona, coneguda com la Llotja.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Va desenvolupar la seva passió per l’art manual gràcies al fet que va ser pintor de cases a Tolosa, Espanya. Allà va adquirir el gust per l’emprimació, les coles, l’ús del pinzell, la barreja de tons de colors, les tècniques de retolació, entre molts altres coneixements.

L’esclat de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial van ser successos determinants en l’exploració i la definició dels treballs artístics de Clavé. Al llarg de la seva trajectòria va estar influenciat per Pablo Picasso, Édouard Vuillard, Pierre Bonnard, Juan Gris, Joan Miró, entre d’altres.

Antoni Clavé
Antoni Clavé. Imatge: Archives Antoni Clavé

Cal destacar que el seu estil artístic va assolir la maduresa el 1950, quan en les obres s’hi podien apreciar personatges clau com nines, reis amb barba i individus d’estil medieval. Cap el 1954 es va dedicar només a la pintura i, més endavant, a l’art de l’abstracció en conjunt, amb la tècnica del collage, a més a més, de l’escultura i del tapís.

Alguns reconeixements internacionals que van impulsar el treball de Clavé van ser:

  • Exposició a les Galeries Witcomb de Buenos Aires el 1951.
  • Premi UNESCO de Gravat a la Biennal de Venècia el 1956.
  • Premi Kamakura a la Biennal d’Impressió de Tòquio el 1958.

Cap el 1975 va desenvolupar la tècnica del trompe-l’oeil, que consisteix a oferir una il·lusió a l’espectador, en aquest cas a través del conjunt de papers plegats.

Obres d’Antoni Clavé

Clavé es va caracteritzar per ser un artista sempre disposat a innovar i a provar tècniques de noves tendències. A continuació analitzem breument algunes de les seves obres:

Secret d’una nit, 1934

L’obra Secret d’una nit, de 1934, és una creació realitzada amb la tècnica del tremp sobre paper enganxat a la tela. Aquesta creació, que destaca per l’ús de tons blaus, contrastada pel negre i el blanc. Els protagonistes d’aquesta obra són una ampolla, un got i el contorn d’un habitatge sota la llum de la nit. A més a més, el gran cercle que es forma dins del got es converteix en el centre d’atenció.

Antoni Clavé
Secret d’una nit, Antoni Clavé, 1934. Imatge: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Téléphone, 1939

L’obra Téléphone (Telèfon) de 1939 és un assemblage de fusta, ceràmica i ferro. Tracta explícitament l’anatomia externa d’un telèfon d’aquella època.

Antoni Clavé
Telèfon, Antoni Clavé, 1939. Imatge: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

D’après Rembrandt, 1970

La tècnica utilitzada en aquesta obra és l’aiguafort i l’aiguatinta. En general, l’art de Clavé es distingeix per contenir signes a través de línies, lletres, esgarrinxades, entre altres elements abstractes. Així mateix, al llarg de la seva trajectòria, Clavé va evocar els grans clàssics de la pintura, com El Greco, Zurbarán, Goya, Durero o, tal com s’evoca en el títol d’aquesta peça, Rembrandt.

Antoni Clavé
D’après Rembrandt, Antoni Clavé, 1970. Imatge: Fundación ABANCA

Com has pogut anar veient en aquestes línies, Antoni Clavé va ser un artista que entrellaçava diverses tècniques per aconseguir un resultat abstracte. Esperem que aquest post t’hagi estat útil per conèixer una mica més a fons la vida i l’obra de Clavé, un dels artistes més destacats del segle xx.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?