Apunts d'art

Ángeles Santos i «Un món»: Portbou, Valladolid i Huelva

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’obra pictòrica d’Ángeles Santos es va situar, inicialment, en els seus anys de joventut, en el surrealisme i l’expressionisme, malgrat que, a partir dels 25 anys, va evolucionar cap a una pintura de llenguatge més dolç i tradicional. En aquest post comentarem l’obra més característica d’Ángeles Santos, Un món, que va pintar quan només tenia 18 anys.

Ángeles Santos: «Un món»

Ja de molt jove, Ángeles Santos va mostrar dons especials per a la pintura i el dibuix. Va néixer el 1911 a Portbou i el seu pare era funcionari de duanes. Aquest darrer aspecte va marcar, ja de ben jove, el caràcter nòmada de Santos, que també durant la seva edat adulta va residir i pintar a llocs molt diferents.

ENC - CAT - Text - Pintores

De fet, es poden trobar mostres de la seva obra en una gran diversitat de llocs, com Barcelona, Valladolid, Portbou, Canfranc, Huelva, Sevilla, Figueres, Olot, Sitges o Ripoll, entre d’altres poblacions.

La tècnica de Ángeles Santos, o com es va fer dir durant els seus primers anys, Angelita, se situava molt a prop de la Nova objectivitat alemanya, entre el figurativisme i el surrealisme, mostrant una austeritat molt marcada.

Va destacar pel seu gran talent, aspecte que li va suposar obtenir el reconeixement d’artistes, crítics i intel·lectuals com Federico García Lorca, Juan Ramón Jiménez, Ramón Gómez de la Serna, Joan Teixidor o Jorge Guillén, entre altres membres de la Generació del 27.

Ángeles Santos forma part de la història de la pintura catalana com una de les artistes més destacades de la seva època. La seva obra es va exposar a París, Copenhaguen, Venècia i Pittsburg. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i va morir l’any 2013.

«Un món»

Un món, una de les obres mestres de Santos, que actualment es troba al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, mostra un món quadrat, on es pot observar un mapa d’Espanya. En aquest mapa, que reflecteix els molts viatges de l’artista, Portbou, Valladolid i Huelva ocupen el centre d’un univers de tons blaus envoltat d’àngels.

Els àngels, representats per lànguides figures, simbolitzen la unió del món terrenal amb el celestial, en aquesta obra que pretén ser un autoretrat de la vida interior i exterior de Santos.

Es tracta d’un quadre de grans dimensions, 290×310 cm, que imposa per la mida i l’originalitat, la qual cosa li va suposar una acollida entusiasta al Saló de Tardor de 1929 de Madrid, on va ser presentat.

Angelita explicava que havia pintat Un món per enviar-lo al planeta Mart i que els extraterrestres poguessin veure com és la Terra. A més a més, va explicar que havia representat un món quadrat pel cubisme de qual tant es parlava en aquell moment.

Una altra de les característiques de Santos era l’extrema ingenuïtat, que destaca en aquesta obra i que la converteix en un quadre captivador.

ángeles santos un món
Un món, Ángeles Santos, 1929. Imatge: Les avantguardes, Enciclopèdia Catalana, pàg. 196

A Un món, Ángeles Santos mostra un món complex i fosc, on es poden veure mares autistes, sense orelles, i àngels femenins sense ales, que encenen estrelles amb el foc del sol.

L’obra vol ser un gran mapa d’Espanya amb només tres llocs: Portbou, representat com la bona vida i la platja, il·luminat durant el dia; la ciutat de Valladolid, representada com la cultura i la ciutat, al capvespre; i Huelva, que en el quadre són les tenebres i el món rural, de nit.

Un món sempre ha estat considerada, a nivell historiogràfic, una obra del surrealisme empordanès. Tot i això, aquest és un quadre relacionat amb la poesia castellana, la Generació del 27 i Juan Ramón Jiménez, que no va ser vindicat a Catalunya fins als anys 1960, per part del germà de Santos, l’historiador i crític d’art Rafael Santos Torroella.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?