Apunts d'art

Àngel caigut: el quadre d’una història o d’una emoció?

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’Àngel caigut explica una història o expressa una emoció? Quan Cabanel va pintar l’obra mestra, l’any 1868, volia centrar-se en la història que narra la representació o tenia com a voluntat última transmetre un sentiment?

CTA – ESP – Text – Pintoras

Sobre Alexandre Cabanel 

Alexandre Cabanel (Montpeller, 28 de setembre del 1823 – París, 23 de gener del 1889) va fonamentar el seu academicisme en l’harmonització suau de les tonalitats i en l’elegància convencional de les formes. Va destacar com a retratista de l’aristocràcia i de la cort imperial amb obres com Retrat d’Alfred Bruyas (1840), Autoretrat (1852), Retrat de Napoleó III (1865) i les pintures al·legòriques de l’Hôtel Pereire, Fedra (1880).

Fedra, 1880

Cabanel conservava la tradició pictòrica occidental sense oposar-se completament a moviments artístics com el Romanticisme, que va influir en els temes històrics, mitològics i religiosos de la seva obra i en l’expressió de les emocions dels personatges que hi apareixen.

L’emoció humana convertida en obra

L’Àngel caigut de Cabanel retrata, de manera contundent i intensa, alguns dels sentiments més foscos de la natura humana. Conèixer la història de l’àngel ens permetrà comprendre més a fons l’emoció que transmet el personatge.

Què representa aquesta obra?

El quadre representa l’àngel Llucifer en el moment de la seva expulsió del paradís. El nom Llucifer prové dels mots llatins lux (llum) i ferre (portar), i significa ‘portador de llum’.

Segons la tradició judeocristiana Llucifer hauria estat la mà dreta de Déu en el moment de la Creació. Encegat per l’ambició, però, l’àngel va decidir rebel·lar-se i va provocar una batalla. Derrotat per l’arcàngel Sant Miquel, el rebel Llucifer es va convertir en el primer caigut.

En l’obra, Cabanel representa un Llucifer que s’allunya de la tradició acadèmica i s’acosta als postulats del Romanticisme. L’àngel està situat sobre una pedra, ja sobre la terra i lluny del cel ple d’àngels que s’observa al fons de la imatge.

Llucifer aixeca els braços i es cobreix part del rostre, però Cabanel plasma amb fermesa la seva mirada: és odi, rancor, supèrbia, humiliació o una mescla de totes aquestes emocions? Fixem-nos en el vermell dels ulls del personatge, que traspuen ira, ràbia i tristesa per la condemna divina.

L’any 1667, l’anglès John Milton va escriure el poema èpic Lost in paradise (Perdut al paradís), en el qual expressava que era “millor regnar a l’infern que servir al cel”. Això és exactament el que sembla dir aquest àngel caigut, que s’acaba convertint en la imatge del mal.

CTA – ESP – Post – Pintoras

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?