Apunts d'art

9 centres culturals de Barcelona que cal conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Barcelona és una ciutat que ofereix cultura i també en crea. Descobreix 9 centres culturals emblemàtics de la ciutat i sàpigues perquè són importants.

9 centres culturals de Barcelona emblemàtics

A Barcelona hi ha una infinitat de centres culturals que acullen múltiples disciplines artístiques i que, a més a més, en molts casos són també espais de creació.

ENC - CAT - TEXT - Obres d'art urbà

A continuació, et presentem una selecció de centres culturals de Barcelona, entre els quals trobaràs alguns dels exemples més representatius dels diferents tipus d’institucions dedicades a la promoció de la cultura que hi ha a la ciutat.

Museus: CCCB

centres culturals barcelona

Pati interior del CCCB. Imatge: web del CCCB

El CCCB, situat al barri del Raval, és un centre cultural que explora el món contemporani mitjançant una gran varietat de formats i llenguatges. Els temes principals al voltant dels quals reflexiona el museu són la paraula, la ciutat, la tecnosfera i el cos. La seva extensa programació inclou grans exposicions temàtiques, cicles de conferències, projeccions audiovisuals i festivals.

Arxius i biblioteques: Biblioteca de Catalunya

centres culturals barcelona

Vista d’un dels interiors de la Biblioteca de Catalunya. Imatge: web de la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya es crea el 1907. Des de 1939, es troba situada a l’antic Hospital de la Santa Creu, un dels edificis més importants del gòtic civil català. A l’interior, trobem col·leccions de gran interès literari, artístic i científic, amb més de 20.000 manuscrits i 500.000 cartes, reserves de hemerografia (ciència de la comunicació que reuneix i estudia les característiques de publicacions trobades a qualsevol mitjà imprès: revistes, diaris, etc.) i patrimoni sonor, així com col·leccions d’obra gràfica i gravat, dibuixos, mapes i fotografies des del segle xvi fins a l’actualitat.

Espais d’arts escèniques: Sala Barts

La Sala Barts, Barcelona Arts on Stage és un centre cultural ubicat on abans hi havia el Gran Teatre Espanyol, el primer teatre que va obrir a l’avinguda del Paral·lel de Barcelona. Ofereix propostes artístiques per a tots els públics, tant d’artistes consolidats com d’emergents: festivals, concerts, teatre, comèdia, circ, dansa i, fins i tot, màgia se citen en aquest centre obert a qualsevol tipus de manifestació artística.

Espais de concerts: Gran Teatre del Liceu

centres culturals barcelona

Escenari del Gran Teatre del Liceu. Imatge: web del Liceu de Barcelona

El Gran Teatre del Liceu, inaugurat el 1847 a la Rambla de Barcelona, és un teatre d’òpera que s’ha convertit en tot un símbol de la ciutat. A més a més de les representacions d’òpera que s’hi fan, col·labora amb diverses associacions del món de la lírica com Amics de Liceu, Òpera Europa i Òpera XXI, amb l’objectiu de fomentar aquest gènere, organitzant cicles i festivals i apropant-lo a les noves generacions.

Sales de cinema: Filmoteca de Catalunya

La Filmoteca de Catalunya, inaugurada el 2012 i ubicada a la plaça de Salvador Seguí, inclou dues sales de projeccions, diferents espais d’exposició i la Biblioteca del Cinema. No obstant això, la joia de la corona és el centre de Conservació i Restauració, projecte base de la institució, que es dedica a conservar, restaurar, estudiar i difondre el patrimoni cinematogràfic català.

Fàbriques de creació: Escenari Joan Brossa

centres culturals barcelona

Vista de la sala de representacions de l’Escenari Joan Brosa. Imatge: web de l’Escenari Joan Brossa

Aquest espai, inaugurat el 1997, es va crear amb la intenció de continuar la poesia escènica de Joan Brossa. En l’actualitat, està situat a l’edifici de La Seca, al barri de la Ribera. L’espai es fa servir com a centre de producció i de difusió d’activitats interdisciplinàries com la poesia en escena i la dansa. També s’ha especialitzat en arts escèniques parateatrals, com són la màgia, el circ, les titelles, les ombres xineses i el cabaret.

Biblioteques: Francesca Bonnemaison

centres culturals barcelona

Vista de la planta superior de la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Imatge: web de la Biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona

Entre els anys 1909 i 1910, la famosa pedagoga Francesca Bonnemaison va crear l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular per a la Dona, la primera biblioteca pública femenina d’Europa.Aquest centre pretenia donar accés a la cultura, formació i informació a les dones de classe treballadora. Des de 1976, pren el nom de la seva creadora, Francesca Bonnemaison. Actualment, aquesta biblioteca, que forma part de la xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona i està especialitzada en temes de gènere, està oberta a tot tipus de públic. Manté diverses iniciatives, enfocades a impulsar les polítiques d’igualtat i la participació de les dones en tots els àmbits de la cultura.

Centres cívics: Centre Cívic Pati Llimona

centres culturals barcelona

Vista de l’interior del Pati Llimona. Imatge: Web del Centre Cívic Pati Llimona

El Centre Cívic Pati Llimona, inaugurat el 1991, es troba situat en un palau construït sobre les muralles romanes de Barcino. Es tracta d’un espai de relació, formació i intercanvi adreçat als veïns i veïnes, tant del barri Gòtic, com de tota la ciutat de Barcelona. La seva especialitat és la imatge: la fotografia, la paraula i el cinema, per la qual cosa el centre disposa d’un laboratori i un plató fotogràfics. A més a més de la activitat pròpia de l’espai, que inclou nombroses exposicions i festivals, és possible visitar el conjunt de ruïnes romanes que hi ha a l’edifici.

Ateneus: l’Ateneu Barcelonès

L’Ateneu Barcelonès, situat al Palau Savassona, al bell mig del centre històric de Barcelona, és una associació amb més de 150 anys d’història que es dedica a promoure un diàleg obert, transversal i constructiu amb la ciutadania catalana. Compta amb la biblioteca civil privada més important de Catalunya, amb més de 250.000 documents, dels quals el 40% són exclusius, i una escola d’escriptura. Entre la seva oferta d’activitats destaquen les conferències, debats, taules rodones, concerts, recitals, tallers, cursos o projeccions de cinema.

Aquests centres culturals de Barcelona són només una petita mostra de la riquesa dels equipaments i innombrables projectes que acull la ciutat. Si vols descobrir quins centres culturals tens més a prop o en quines disciplines concretes estan especialitzats, pots trobar-los al web barcelonacultura.cat.

ENC - CAT - POST - Obres d'art urbà

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?