Apunts d'art

9 artistes i autors del Barroc que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Durant els segles XVI i XVIII a Europa es va viure una època on era habitual un sentiment col·lectiu de depressió i angoixa. Era un moment en què semblava que l’home perdia la vitalitat i la confiança que havien caracteritzat l’etapa històrica anterior, el Renaixement. Sorgeix, però, un estil que canalitza la crisi religiosa, política, econòmica, social i cultural: el barroc. En aquest article parlem sobre 9 dels artistes i autors del Barroc que has de conèixer.

ENC - CAT - BL - #CATBarroc - CTA Text

L’art del Barroc

L’art del Barroc és, en tots els terrenys, un art de lluïment. L’artista barroc utilitza sense mesura tots els recursos al seu abast, ignora el temor de caure en l’artifici, es llança deliberadament a l’horror vacui, mai té por de “saber-ne massa”. És per això que en aquesta època hi va haver tants artistes reconeguts que van destacar en diferents àmbits de l’art: pintura, escultura, literatura, arquitectura i teatre, entre d’altres.

Miguel de Cervantes (1547-1616)

És considerat l’escriptor en llengua castellana més remarcable de la història. La seva influència en la llengua de Castella és molt gran; tant, que de vegades es denomina aquest idioma “la llengua de Cervantes”. Va escriure El Quixot, un clàssic de la literatura universal i un dels màxims treballs de ficció que s’han escrit mai.

Lope de Vega (1562-1635)

Lope de Vega va ser un dels màxims exponents del Segle d’Or de les lletres a Espanya, juntament amb Cervantes i Calderón de la Barca. Va reinventar el teatre espanyol i va aconseguir apropar-lo al poble: el va convertir en un fenomen cultural popular. És un dels autors més prolífics de la història de la literatura universal, amb més de 500 obres teatrals i més de 3.000 sonets. Fuenteovejuna o El perro del hortolano figuren entre les seves obres més destacades.

Caravaggio (1571-1610)

Michelangelo Merisi da Caravaggio va ser un pintor italià i un dels exponents més destacats de la pintura naturalista. Utilitzava figures religioses i feia ús de les llums i les ombres a la perfecció, cosa que el va portar a ser un dels millors pintors de la història. Entre les seves obres imprescindibles hi ha L’Anunciació, La vocació de sant Mateu, Bacus, David amb el cap de Goliat o La incredulitat de sant Tomàs.

autors del barroc
L’Anunciació, Caravaggio, 1608

Rubens (1577-1640)

Rubens va ser un pintor molt destacat de l’escola flamenca. La utilització dels colors com a dinamitzador de les expressions va suposar un abans i un després en el transcurs de la història de la pintura. Entre les seves obres destaquen Saturn devorant un  fill, Les tres Gràcies o El rapte de les filles de Leucip.

autors del barroc
Saturn devorant el seu fill, Rubens, 1636

Bernini (1598-1680)

Gian Lorenzo Bernini va destacar principalment en escultura, però també ho va fer en arquitectura i pintura. La forma d’expressió i la caracterització psicològica que donava a les seves figures, així com la utilització del moviment en les seves obres, el situen com un dels exponents de l’escultura barroca. Entre el seu repertori es troben obres com El rapte de Prosèrpina, David o Èxtasi de santa Teresa.

Van Dyck (1599-1641)

Anton van Dyck, deixeble de Rubens, va ser, juntament amb Rembrandt, un dels pintors més representatius de l’escola flamenca. La seva principal comesa eren els retrats, encara que també pintava altres temàtiques com la mitologia i la religió. Destaquen entre les seves obres Carles I d’Anglaterra amb abillament de caça, La coronació d’espines o L’abat Scaglia.

Velázquez (1599-1660)

Diego Rodríguez de Silva Velázquez va ser un dels pintors més importants de l’art espanyol de tots els temps. Tant, que és conegut com a “mestre de la pintura universal”. El seu estil es distingeix per un gran realisme psicològic en els retrats i per la utilització de la naturalesa i del tenebrisme. Entre les seves obres destaquen Las meninas, El triomf de Bacus, La rendició de Breda i Venus del mirall.

autors del barroc
La rendició de Breda, Velázquez, 1635

Calderón de la Barca (1600-1681)

Aquest escriptor espanyol va continuar la base de l’estil teatral iniciat per Lope de Vega. Posteriorment, va ser considerat un dels millors escriptors de teatre barroc espanyol. La vida es sueño i El alcalde de Zalamea són les seves obres més representades.

Rembrandt (1606-1669)

Rembrandt va ser un altre pintor de l’escola flamenca, segurament el millor pintor holandès de tots els temps i un dels més importants de la història. La seva aportació s’inclou en l’Edat d’Or de la pintura, on va destacar tant en aquest art com en el del gravat. Entre les seves obres destaquen El retorn del fill pròdig, Lliçó d’anatomia del Dr. Nicolaes Tulp i El rapte d’Europa.

autors del barroc
Lliçó d’anatomia del Dr. Nicolaes Tulp, Rembrandt, 1632

Els artistes i autors del Barroc van destacar per obres en el camp de la pintura, la literatura, l’escultura… Genis que van crear tendència i que van influenciar altres artistes al llarg de la història de l’art.

ENC - CAT - BL - #CATBarroc - CTA Post

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?