Apunts d'art

7 cartells modernistes que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Qui no s’ha enamorat alguna vegada d’un cartell modernista? Si t’interessa tenir més informació sobre el modernisme, la gran diversitat de cartells d’aquest estil que existeixen i conèixer alguna de les produccions més destacades, continua llegint!

Els cartells modernistes, funció social i artística

L’aparició de l’imprès comercial va lligada al naixement de la societat de consum. Aquest fenomen, que va tenir lloc entre finals del segle XIX i principis del segle XX, va afavorir l’ús massiu del cartell, que va esdevenir el suport publicitari ideal per a tota mena d’anuncis.

ENC - CAT - Text - Quiz

El cartell es va convertir en un element de canvi social, ja que sovint s’utilitzava per reflectir les inquietuds de la ciutadania de l’època, però també en una expressió estètica que plasmava totes les innovacions artístiques d’aquell moment.

En aquest sentit, els cartells modernistes van contribuir a la popularització de l’art. Al començament de la producció cartellística, els pintors i els dibuixants s’inspiraven en els cànons del Renaixement, el gòtic o el barroc per dur a terme les seves creacions.

A poc a poc, però, l’estil d’aquestes produccions anava evolucionant i adequant-se als espais que els cartells havien d’ocupar per complir la seva funció publicitària, que no eren espais reservats a les disciplines artístiques convencionals com ara els museus o les galeries d’art, sinó d’altres de pròpiament urbans, com els bulevards i els carrers. Cal tenir present que l’ús del cartell va sorgir de manera gairebé simultània a tot Europa, i que va ser molt ben acollit a Catalunya. 

Catalunya, pionera a l’estat

El modernisme va trencar les fronteres de les tècniques i procediments artístics existents i va renovar la cultura en tots els seus àmbits.

La majoria dels artistes catalans de l’època van viatjar arreu del continent amb l’anhel de conèixer les noves tendències artístiques europees. Així, Catalunya es va convertir en introductora de les novetats en arts gràfiques a tot l’estat, territori on l’impacte del modernisme va ser menor.

Els cartells modernistes catalans van tenir els seus grans referents europeus en les produccions angleses i franceses, que van arribar a Catalunya a través de dues figures molt importants del cartellisme català: Alexandre de Riquer i Ramon Casas.

Els grans artistes catalans

La gran majoria dels artistes modernistes catalans estaven vinculats al local i a la revista Els Quatre Gats i, posteriorment, a la publicació Pèl & Ploma. Entre ells destaquen els ja mencionats Alexandre de Riquer i Ramon Casas, però també Francisco de Cidón, Miquel i Antoni Utrillo, Santiago Rusiñol, Francesc Labarta, Apel·les Mestres i Adrià Gual, entre d’altres.

Durant la primera dècada del segle XX els tiratges eren molt reduïts, i sovint només s’imprimien com a objecte de col·leccionisme.

Pel que fa a l’estil, Casas, autor d’uns 40 cartells, es pot comparar amb Toulouse-Lautrec, que pertanyia a la denominada línia realista-sintètica, era ornamental i decorativa però amb tendència a la simplificació de les formes. Sovint s’identifica amb la modernitat i la joventut al servei dels nous comportaments socials.

L’estil de l’altre gran cartellista català, Alexandre de Riquer, en canvi, s’acostava més a la línia simbolista d’Alphons Mucha, entre d’altres, molt més barroca i inspirada en temes relacionats amb la mitologia i la religió.

Altres noms destacats del cartellisme català de principis de segle van ser Llorenç Brunet, Gaspar Camps i Dionís Baixeras, tots ells a l’altura dels seus coetanis europeus.

Entre els cartellistes menys coneguts cal recordar Antoni Clavé. Els seus cartells no es van imprimir i per tant només n’existeix l’original pintat a mà. També cal tenir en compte Antoni Utrillo i Josep Morell, d’estils diferents i amb una producció difícil d’estimar, ja que es tractava de cartells d’interès local i més reduït.

7 cartells modernistes per delectar-se

De la gran producció de cartells modernistes, te’n proposem els 7 següents. Si vols gaudir contemplant altres cartells com aquest et recomanem Cartells catalans. El Modernisme, una obra de gran format que recopila els 200 cartells més destacats de l’època.

ENC - CAT - Post - Quiz

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?