Apunts d'art

5 pintures famoses que hauries de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

En aquest article et parlàvem de 10 pintures imprescindibles de la història de l’art, però la llista és realment molt llarga i, per això, en aquest et portem 5 obres que també són imprescindibles. Obres que han perdurat al llarg del temps pel que van significar en la seva època, per les influències que van exercir en altres artistes, per la seva bellesa o pel seu significat.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

5 pintures famoses que hauries de conèixer

‘El naixement de Venus’, Sandro Botticelli, 1484-1486

El naixement de Venus és una de les pintures renaixentistes més famoses del món; creada per Sandro Botticelli a finals del segle XV, va ser un encàrrec de Llorenç de Pierfrancesco de Mèdici. Avui aquesta obra es pot contemplar a la Galeria dels Uffizi, a Florència. Botticelli va emprar la tècnica del tremp en aquest quadre de gairebé dos metres d’ample i tres d’alt.

A la imatge s’hi representa l’arribada al món de Venus, deessa de l’amor i la fertilitat. A la seva esquerra hi podem observar l’abraçada de Zèfir, déu del vent, i Flora, nimfa de la brisa i esposa de Zèfir. A la seva dreta, esperant-la a la platja per cobrir-la amb un mantell de flors, hi veiem una nimfa.

pintures famoses
El naixement de Venus, Sandro Botticelli, 1484-1486

‘El jardí de les delícies’, el Bosch, 1485-1505

Hieronymus Bosch, conegut com el Bosch, va ser l’autor d’aquesta obra, pintada a l’oli sobre fusta entre els anys 1485 i 1505. Es tracta d’un tríptic pintat per totes dues cares: al seu revers hi ha representat el tercer dia de la creació, quan es va crear el paradís terrenal. 

Quan l’obrim, hi podem veure tres escenes: el paradís a l’esquerra i l’infern a la dreta, que emmarquen la taula central on apareixen moltes persones despullades que simbolitzen la luxúria i altres vicis i plaers.

El jardí de les delícies, el Bosch, 1485-1505 Imatge: Museu Nacional del Prado

‘L’últim sopar’, Leonardo da Vinci, 1494-1498

L’últim sopar representa el sopar previ a la crucifixió de Jesús i la de Da Vinci és, segurament, una de les representacions més conegudes internacionalment.

pintures famoses
L’últim sopar, Leonardo da Vinci, 1494-1498

En aquesta obra s’hi pot veure com el Messies explica als seus deixebles que hi ha un traïdor entre ells i la reacció d’ells davant de tal afirmació.

Immaculada Concepció, El Greco, 1613

Aquesta és una de les últimes obres pintades per El Greco. Va acabar-la un any abans de morir, el 1613. Es tracta d’un oli manierista encarregat per l’església de Sant Vicent Màrtir, a Toledo. El Greco hi representa la Immaculada Concepció a la seva maniera personal, caracteritzada per l’ús de contrast en el color i figures allargades amb il·luminació pròpia i molt expressives.

pintures famoses
Immaculada Concepció, El Greco, 1613

‘Lliçó d’anatomia del Dr. Nicolaes Tulp’, Rembrandt, 1632

Aquesta pintura a l’oli sobre tela, que mesura 169,5 cm d’alt i 216,5 cm d’ample, va ser un encàrrec del Dr. Nicolaes Tulp a Rembrandt, fet l’any 1632, en plena etapa del Barroc. Avui el quadre es conserva al Museu Mauritshuis de la Haia.

El Dr. Tulp era l’anatomista d’Amsterdam i feia una dissecció a l’any oberta al públic, un autèntic esdeveniment social per a la ciutat, i per això va decidir plasmar-ho en un quadre.

pintures famoses
Lliçó d’anatomia del Dr. Nicolaes Tulp, Rembrandt, 1632

 

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?