Apunts d'art

5 pintures eròtiques: Cabanel, Courbet, Klimt, Picasso i Beard

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

En aquest article hem volgut fer una petita selecció de 5 obres imprescindibles de temàtica eròtica pintades des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat.

Pintures eròtiques: 5 obres que has de conèixer

L’erotisme ha estat un tema recurrent al llarg de la història de l’art i, en les diferents èpoques, s’ha tractat de manera diversa. A continuació et presentem 5 obres d’art de temàtica eròtica que has de conèixer.

Naixement de Venus, Alexandre Cabanel, 1863

El naixement de Venus és un dels temes mitològics més representats al llarg de la història de l’art occidental. A mitjans del segle XIX, Alexandre Cabanel pinta una Venus nascuda del mar, estirada sobre les ones amb un posat lànguid i sensual. Així, fa servir la mitologia com a pretext per poder pintar nus sense escandalitzar el públic de l’època.

pintures eròtiques
Naixement de Venus, Alexandre Cabanel, 1863. Imatge: Wikimedia Commons

El somni, Gustave Courbet, 1866

Gustave Courbet, contemporani de Cabanel, va rebre l’encàrrec de fer aquesta pintura eròtica, motiu pel qual l’obra no es va censurar. A El somni, dues dones entrellacen els seus cossos nus sobre un llit amb llençols de seda.

pintures eròtiques
El somni, Gustave Courbet, 1866. Imatge: Petit Palais

Judith I, Gustav Klimt, 1901

Es tracta d’una obra amb molta verticalitat i un enorme predomini dels daurats. Considerada la primera obra del període daurat de Klimt, Judith I mostra l’escena bíblica en la qual Judith, en aquest cas seductora i poderosa, decapita Holofernes. A la pintura, l’heroïna apareix amb el cap d’Holofernes.

pintures eròtiques
Judith I, Gustav Klimt, 1901. Imatge: Wikipedia

Nu couché, Pablo Picasso, 1932

Picasso utilitza els rajos de sol, amb formes ondulades, per representar els cabells rossos de la seva amant. La postura lànguida de la model recorda les obres clàssiques. Així, transforma la dona en una deessa, tot i que amb trets sexuals exagerats, tal com passava en l’art de les edats més primerenques de la història de l’art.

pintures eròtiques
Nu couché, Pablo Picasso, 1932. Imatge: Rouen Normandie

Cyssan, Helen Beard, 2017

Una de les característiques més rellevants de l’obra de Helen Beard és l’ús de colors vibrants i la presentació de la temàtica sensual, sexual i eròtica de forma explícita. A cavall entre l’abstracció i la figuració, a Cyssan, com en altres de les seves obres, Beard redueix les figures a camps de colors que mostren escenes carregades d’erotisme.

pintures eròtiques
Cyssan, Helen Beard, 2017. Imatge: HelenBeard.art

Esperem que aquestes pintures eròtiques t’hagin resultat interessants. Si vols llegir més articles relacionats amb pintura et convidem a donar una ullada a la secció Pintura del nostre blog.

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?