Apunts d'art

5 centres d’art a Barcelona que no et pots perdre

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’art a Barcelona no s’acaba mai. Des d’exposicions fotogràfiques fins a performances de tota mena, concerts per a tots els gustos… Per tal que no et perdis en aquest immens mar cultural, en aquesta publicació t’expliquem quins són els 5 centres d’art a Barcelona que has de visitar.

ENC - CAT - TEXT - Obres d'art urbà

Centres d’art imprescindibles a Barcelona

Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats

El Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats busca impulsar les arts visuals i investigar nous llenguatges creatius. Es troba al carrer de Sant Adrià, 20, a l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, una de les més importants de Barcelona, la història de la qual es remunta a principis del segle XX.

Es dedica principalment a organitzar exposicions i activitats públiques d’arts escèniques, audiovisuals i música, a més de ser un viver de projectes culturals. Una de les últimes exposicions que s’hi ha programat és “Seguim esperant. Beckett des de les arts”, un petit cicle al voltant de Samuel Beckett que, aprofitant el 30è aniversari de la mort del dramaturg, es va fer el desembre passat.

La Virreina

Al número 99 de la Rambla de Barcelona hi trobem La Virreina, una institució pública i gratuïta dedicada a l’art contemporani. La seva història ens porta a finals del segle XVI, quan el Marquès de Castellbell, Manuel Amat, tornà a Barcelona amb la immensa fortuna que havia amassat a Amèrica del Sud i construí aquest palau, que va romandre en mans privades fins a l’any 1944, moment en què l’adquirí l’Ajuntament. Des de llavors, sempre ha estat lligat a la vida cultural de la ciutat.

La Virreina té com a objectiu principal explorar les funcions ideològiques i estètiques de les imatges. Una de les últimes exposicions que s’hi han organitzat és la que, fins al 23 de febrer, recordava la història de la Sala Aixelá, un establiment especialitzat en aparells audiovisuals que, entre el 1959 i el 1975, va ser punt de trobada i plataforma de difusió de la fotografia, el cinema i els corrents musicals d’avantguarda.

art barcelona
Foto: Facebook La Virreina

La Capella

La Capella és l’espai que l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) dedica a la creació emergent. Ubicat al carrer de l’Hospital, 56, forma part del conjunt monumental de l’Hospital de la Santa Creu i la Casa de la Convalescència, edifici catalogat com a monument històric artístic. A finals del segle XIX, el recinte va quedar desbordat com a hospital i l’any 1926 va ser adquirit per l’Ajuntament.

Des del 1994 s’ha dedicat a presentar les obres dels artistes emergents de la ciutat. Una de les últimes exposicions que s’hi van fer va ser “Turba Turbo”, que es va acabar al febrer. A la mostra, Martín Llavaneras concebia l’arquitectura de La Capella com una escultura feta a partir de terrossos de sorra, i explorava la circulació d’aquesta sorra com a matèria desfigurada i latent.

Nau Ivanow

La Nau Ivanow és un espai de residències d’arts escèniques que acull i acompanya la creació de produccions teatrals. Està ubicada al número 30 del carrer d’Hondures, en una antiga fàbrica de pintures que l’empresari Victor Ivanow obrí a finals dels anys seixanta. Després del trasllat de l’empresa, la nau quedà abandonada fins que l’any 1997 l’edifici va ser adquirit per l’arquitecte Xavier Basiana, que la va convertir en un centre cultural, la Nau Ivanow, que nasqué l’any 1998.

La voluntat d’aquest espai és donar resposta, amb el programa de residències, a les dificultats per accedir a espais de treball. Una de les últimes exposicions que s’hi han fet és la performance física “To leave and return. Always”, dirigida per Valentina Temussi, al març.

Centre d’Art Tecla Sala

El Centre d’Art Tecla Sala és un espai promotor de les arts visuals, tant pel que fa a projectes de producció pròpia com a programes d’intercanvi o acords de col·laboració amb altres institucions. Ubicat a l’avinguda de Josep Tarradellas, 44, de l’Hospitalet de Llobregat, l’edifici es va projectar el 1882, i va arribar a ser una de les fàbriques de filatures més importants del país. Després de la crisi del 1973, la fàbrica va tancar i l’any 1982 l’Ajuntament va adquirir l’edifici per convertir-lo en equipament cultural.

Alguns dels seus usos són la promoció de l’art contemporani català i el suport a iniciatives de creadors locals. Entre les últimes activitats portades a terme destaca la conferència sobre els exoplanetes que el 13 de febrer va oferir Mariona Badenas, investigadora dels exoplanetes a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).

Hi ha un gran nombre de centres d’art a Barcelona. La ciutat és una gran font de cultura i aquests cinc espais en són un molt bon exemple.

ENC - CAT - POST - Obres d'art urbà

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?