Apunts d'art

5 artistes japonesos actuals que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Desperta el teu interès per la cultura i l’art japonès a través d’aquest article en el qual et presentem la figura i el recorregut artístic de 5 artistes japonesos actuals, que van des de la pintura fins al fotomuntatge: Chiharu Shiota, Yayoi Kusama, Takashi Murakami, Mariko Mori i Yasumasa Morimura. Coneix-los!

pintors japonesos actuals
Uncertain Journey, Chiharu Shiota, 2016. Imatge: Chiharu Shiota

Chiharu Shiota

pintors japonesos actuals
Counting Memories, Chiharu Shiota, 2019. Imatge: Chiharu Shiota

L’artista Chiharu Shiota, d’Osaka, nascuda el 1972, crea muntatges vigorosos i replens de fils de llana, complementats amb fotografies, dibuixos, vídeos, entre altres elements. Les seves creacions representen la relació que hi ha entre la terra i el passat. A més a més, causen a l’espectador una gran atracció i una fascinació estimulant.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’artista visual esmenta que la tècnica dels fils li permet inspeccionar i «abordar» l’espai. És per això que va deixar de dibuixar i pintar per crear un altre tipus d’art que s’assemblés més al seu caràcter i, d’aquesta manera, connectar millor amb el públic.

Yayoi Kusama

Yayoi Kusama és una de les artistes més cotitzades en el panorama artístic actual. Des de molt petita desitjava ser artista. La seva experiència amb una malaltia mental és l’eix de la seva obra, que s’evidencia en pintures, escultures, ceràmiques, dibuixos i, fins i tot, novel·les i poesia.

Actualment superats els 90 anys, és reconeguda a nivell mundial per les seves obres extravagants i acolorides. Els llums, les teles gegants de rodonetes i les habitacions atapeïdes de miralls són elements característics de les seves creacions.

Takashi Murakami

pintors japonesos actuals
Tan Tan Bo—In Communication, Takashi Murakami, 2014. Imatge: Gagosian

Takashi Murakami ha creat un art japonès prenent com a base els desastres naturals que han assolat la regió asiàtica al llarg dels anys. A més a més, introdueix la pintura tradicional del Japó, la fantasia i l’anime, entre altres elements.

La pintura, l’escultura i les pel·lícules són el resultat tangible de la seva feina, que inclou éssers de creació pròpia i patrons colorits. En resum, les seves creacions són una combinació d’història, fantasia i ciència.

Mariko Mori

Mariko és una artista dedicada a la fotografia i al vídeo. Va adquirir les habilitats artístiques del seu pare, que era  historiador i inventor. Durant un curt període Mori es va involucrar en el món de la moda; i no va ser fins el 1994 que va començar a fer les seves primeres fotografies.

El recorregut artístic de Mori es basa en l’experimentació amb l’espiritualitat i els avenços tecnològics. Per exemple, en la seva fotografia panoràmica Empty Dream, de 1995, va representar una sirena del futur, i en la seva instal·lació Dream Temple, de 1999, va crear un entorn significatiu per a l’experiència de l’espectador.

pintors japonesos actuals
Empty Dream, Mariko Mori, 1995. Imatge: Sotheby’s

Yasumasa Morimura

Yasumasa Morimura, nascut el 1951, és un fotògraf japonès a qui alguns defineixen com a exuberant, estrany i poc convencional, ja que fa servir les grans obres d’art, la història o personatges famosos per realitzar fotomuntatges. És a dir, es transforma en el personatge principal. Per exemple, es personifica en la Gioconda, es converteix en l’autoretrat del pintor Van Gogh, en el Che Guevara, en Frida Kahlo, en Michael Jackson…

pintors japonesos actuals
An Inner Dialogue with Frida Kahlo (Collar of Thorns), Yasumasa Morimura, 2001. Imatge: SFMOMA San Francisco Museum of Modern Art

La particularitat d’aquest artista és que s’apodera de la cultura pop i de la història de l’art per capgirar-les de manera que ell en pugui ser el protagonista.

Esperem que després d’aquesta lectura puguis comprendre una mica millor la cultura japonesa, sobretot la seva capacitat creativa, representada per aquests artistes i pintors japonesos actuals.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?