Apunts d'art

4 escultures de Bernini que cal conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Bernini va ser un artista polifacètic que va destacar per les seves obres escultòriques i arquitectòniques, considerat el creador del barroc italià. Segueix llegint aquest article i coneix algunes escultures de Bernini, així com destacats esdeveniments de la seva trajectòria artística.

La vida de Bernini, artista polifacètic

Gian Lorenzo Bernini, nascut a Nàpols el 1598, és conegut com a un artista polifacètic degut al domini de disciplines diverses, com la pintura, l’arquitectura, l’escultura, entre d’altres. És important destacar que el 1605, la família Bernini es va traslladar a Roma i va ser aquí on Gian Lorenzo va poder impulsar la seva carrera artística.

ENC - CAT - BL - #CATBarroc - CTA Text

Bernini va ser molt estimat i admirat pels papes d’aquella època. Per exemple, va crear algunes obres que integraven tècniques i estils únics que van transformar l’escultura romana per al cardenal Scipione Caffarelli Borghese. Per la seva banda, el papa Urbà VIII li va atorgar el sobrenom d’«arquitecte de Sant Pere», convertint-lo en un dels artistes més importants de Roma del seu temps.

Exemples d’escultures de Bernini

L’art barroc es distingeix per representar moviment i un dinamisme ben marcat i per la seva textura pictòrica, els quals estan presents a les peces de Gian Lorenzo, que va aconseguir instituir una dictadura artística a la gran Roma durant el segle xvii.

Segueix llegint i coneixeràs quatre escultures de Bernini imprescindibles.

Apol·lo i Dafne

escultures bernini
Apol·lo i Dafne, Gian Lorenzo Bernini,1622-1625. Imatge: Galleria Borghese

Aquesta obra representa una escena de la mitologia en la qual el déu Apol·lo tracta d’atrapar a Dafne, una nimfa que es troba horroritzada després de ser tocada amb una fletxa pel déu Eros. Les expressions dels personatges són clau: Bernini va tractar de reflectir l’entorn dramàtic de l’escena, així com els detalls realistes d’Apol·lo i Dafne.

Aquesta obra de l’artista Bernini té diversos significats, com la virtut, la luxúria i l’eterna castedat que representa la nimfa.

Èxtasi de santa Teresa

escultures bernini
Èxtasi de santa Teresa, Gian Lorenzo Bernini, 1647-1652. Imatge: Wikimedia Commons

Aquesta peça, tallada en marbre, es troba a l’església de Santa Maria della Vittoria a Roma. Gian Lorenzo Bernini va representar el moment quan un àngel li travessa el cor de Santa Teresa amb un dard d’or. El més sorprenent és l’expressió d’èxtasi d’ella, la qual es deixa atreure per la crida de Déu.

David

escultures bernini
David, Gian Lorenzo Bernini, 1623-1624. Imatge: Galleria Borghese

Aquesta escultura de marbre la va fer a petició del cardenal Scipione Caffarelli Borghese. Representa just el moment quan David llança la pedra per tombar Goliat per, posteriorment, decapitar-lo. El personatge de David, en aquesta escultura que captura la batalla entre ells, representa heroisme, poder i voluntat.

El rapte de Proserpina

escultures bernini
El rapte de Proserpina, Gian Lorenzo Bernini, 1621-1622. Imatge: My Modern Met

Aquesta és una de les peces més representatives de Bernini. Destaca el seu interès per transformar el marbre en pell, tractant d’imitar la realitat en la seva màxima expressió. El rapte de Proserpina representa l’escena del segrest de Proserpina, la filla de Júpiter, que va ser segrestada de forma violenta pel déu de l’inframón.

Les escultures de Bernini són una bona representació de l’art barroc, italià i europeu. Els seus autoretrats, pintures religioses, dibuixos i escultures són el gran llegat d’aquest artista italià mort el 1680.

ENC - CAT - BL - #CATBarroc - CTA Post

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?