Katsushika Hokusai va ser un dels primers representants de l’art japonès reconegut internacionalment. De fet, encara avui és una autèntica font d’inspiració per a artistes de tot el món. En aquest post t’apropem al gravat japonès i a les obres més representatives d’Hokusai.
Índex de Continguts
Gravat japonès: l’obra d’Hokusai
Una de les principals característiques de l’art japonès, de caràcter religiós i civil alhora, és que desprèn elegància i refinament, atorgant molta importància al buit.
L’obra de Katsushika Hokusai (1760-1849) se situa en el període Edo (1615-1868) de l’art japonès, marcat per l’aburgesament i l’occidentalització de les propostes.
L’escola de pintura més important del moment va ser la ukiyo-e, l’art de l’estampa japonesa, els principals temes de la qual eren les representacions d’escenes teatrals i els paisatges. Hokusai va ser un dels grans mestres de l’escola ukiyo-e.
Katsushika Hokusai va néixer en un entorn molt tradicional, en una família de fabricants de miralls que, com a artesans que eren, tenien menys reconeixement social que els comerciants o els agricultors.
Als 18 anys va començar d’aprenent en una acadèmia de gravats. El 1794 va ingressar en una escola d’il·lustració i va començar a vendre obres seves per encàrrec, sobretot les eròtiques.
Hokusai va ser reconegut per crear paisatges a partir d’una paleta de colors indi i blau prussià. La seva obra va arribar ser influència per a l’obra d’artistes de l’impressionisme que en aquella època tot just s’iniciava a Occident, com Vincent van Gogh i Edgar Degas.
En la seva darrera etapa, Hokusai va deixar de dibuixar persones i paisatges i es va centrar en plasmar diversos punts de vista d’un mateix objecte i la manera com aquests canvien amb el temps. Un exemple d’això és la seva obra mestra, la sèrie Trenta-sis vistes del mont Fuji, en la qual destaca l’obra Sota l’onada de Kanagawa.
Sota la onada de Kanagawa, 1830-1832

Aquest gravat en fusta, també conegut com La gran onada, va portar a considerar Hokusai una icona de l’art mundial.
L’ús de la perspectiva, per la qual Hokusai era reconegut, en aquest gravat fa que la muntanya més gran del Japó, el mont Fuji, aparegui com un petit triangle sota la cresta de l’onada, la qual cosa simbolitza el poder de la natura.
Els diferents tons de blau que l’artista fa servir, amb subtils gradacions de color, són una altra de les característiques que distingeixen d’aquest obra, així com de molts dels gravats que conformen la sèrie Trenta-sis vistes del mont Fuji.
Sota l’onada de Kanagawa va ser objecte d’admiració per a pintors com Van Gogh, a més a més d’inspirar l’obra musical La mer (La mar), de Debussy, i el poema Der Berg (La muntanya) de Rilke.
Ocell místic, 1820-1833

Aquesta obra de Katsushika Hokusai, una targeta surimono (un tipus de xilografia) de cap d’any, ens mostra un ocell budista místic, anomenat karyōbinga en japonès i kalavinca en sànscrit, que es caracteritza per tenir cos d’ocell i cap humà. Segons s’explica, és impossible cansar-se d’escoltar la música celestial que emet aquest ocell místic.
L’obra pertany al període litsu d’Hokusai, que va tenir lloc entre 1820 i 1833, i va ser molt productiu. De fet, una de les signatures d’Hokusai diu: Hokusai aratame Iitsu («Hokusai va canviar a Iitsu»).
Nakahara a la província de Sagami, 1830-1832

En aquesta composició, Hokusai fa servir el pont de taulons per convertir-lo en el motiu principal sobre el qual gira l’acció de tota l’obra.
La tendència d’Hokusai a repetir la imatge punxeguda de la muntanya en molts elements del disseny d’una impressió, aquí és molt evident. Es pot observar tant en els sostres de palla, com en les línies de les cordes plenes de cascavells que els pescadors instal·len per allunyar els ocells que busquen menjar.
Aquest control i detall de la imatge, que s’observa a la part inferior de la creació, no hi és a la part superior, que presenta un disseny menys enfocat i ordenat.
Esperem que aquest post sobre el gravat japonès i l’obra de Katsushika Hokusai t’hagi resultat interessant i t’hagi despertat la curiositat per aquesta interessant cultura.
Cap comentari
Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.
Deixa un comentari