Apunts d'art

10 pintures en llenç de les avantguardes catalanes

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’esplendor de l’avantguardisme català no es va limitar al camp de les pintures en llenç o a les belles arts tradicionals. El punt àlgid que va suposar tota aquesta nova concepció de la creació va anar més enllà dels convencionalismes del consum cultural de la burgesia, i es va estendre a qualsevol de les manifestacions plàstiques de l’època. No obstant això, sí que és important remarcar que, malgrat aquesta varietat, les belles arts tradicionals continuen constituint el millor exemple de la creació artística d’aquests moviments. Així doncs, la pintura es mostra com el vehicle principal d’expressió dels artistes d’avantguarda.

10 pintures en llenç de les avantguardes catalanes

Cases d’Horta (Pablo Picasso)

Una de les pintures en llenç més importants de les avantguardes catalanes és Cases d’Horta, realitzada per Pablo Picasso al 1909 durant la seva estada estival en aquesta localitat.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’aportació al cubisme de Picasso s’aprecia en la forma en què l’artista tracta les formes geomètriques ben depurades i contigües en aquesta obra, formada a partir d’un paisatge compost de quadrats, rectangles i triangles, on s’emfatitzen les arestes i confereixen a la composició un pes particular i propi del cubisme, una de les avantguardes més importants de l’època.

pinturas en lienzo

Dona recolzada a la taula (Olga Sacharoff)

És molt probable que aquest quadre sigui un autoretrat. L’obra manté una construcció clàssica de l’autoretrat en la forma en què representa tant el cap com el braç. Tot ell és una síntesi dins de l’òrbita cubista, compost a base de cercles i angles rectes, la qual cosa constitueix una representació del cubisme més ortodox de l’autora.

pinturas en lienzo

Ermita de Sant Joan d’Horta (Joan Miró)

Una de les pintures en llenç que s’inscriu en el període en el que Miró estava preparant la seva primera exposició individual a les Galeries Dalmau de Barcelona. Ermita de Sant Joan d’Horta té un tractament de la pintura que recorda a Cézanne. De fet, els elements cubistes apareixen atenuats en Miró, on el protagonisme recau més en la força dels colors que en la pròpia forma del paisatge.

pinturas en lienzo

Ànima que fuig d’un somni (Ángeles Santos)

A Ànima que fuig d’un somni hi ha una referència directa a la pintura d’El Greco, tant per l’ús de la gamma cromàtica de la paleta com per la il·luminació de l’escena. A més, també la composició i el tema tenen reminiscències seves, connectant la vida terrenal amb la celestial. Així mateix, es tracta d’un quadre molt vinculat amb El Món, un dels més coneguts d’Ángeles Santos i on l’autora també aprofundeix en els elements metafísics que caracteritzen la seva obra.

pinturas en lienzo

Retrat de Jordi Sarsanedas (Núria Picas)

Aquest Retrat de Jordi Sarsanedas és un dels diversos retrats que la pintora farà al seu marit. Data de 1949, poc després de les seves noces, i que pintarà a Glasgow, on Sarsanedas exercia de lector a la Universitat. Està inspirat en els cristalls emplomats dels vitralls de la catedral francesa de Chartres.

pinturas en lienzo

Carrer de Barcelona (Rafael Barradas)

Dins de les pintures en llenç que es poden trobar en l’avantguarda catalana, aquesta obra queda emmarcada clarament dins del període vibracionista de l’artista, on l’autor comparteix la seva pròpia i agitada vida viatgera. En aquesta obra, l’artista abandona la iconografia típicament noucentista i adopta una nova realitat, la d’un món urbà on la ciutat es converteix en protagonista indiscutible de la vida humana, a l’entorn de la qual es desenvolupa una activitat agitada i industrial.

pinturas en lienzo

Suburbi o Poblenou (Esther Boix)

El paisatge urbà és un tema habitual al principi de la trajectòria d’Esther Boix. En aquest cas, Suburbi o Poblenou representa les zones més humils i populars. Més que una ciutat, es tracta de pintar un barri, un barri on vivia la seva família, i que es pot arribar a trobar en algun altre dibuix de l’època.

pinturas en lienzo

El galliner (Enric C. Ricart)

El galliner de Ricart reprodueix el galliner i les construccions adjacents a la Masia Samà, de Vilanova i la Geltrú. L’autor embolica tota la composició amb uns arbres que inspiren un tractament de la forma i la pintura similar a l’ús que feia Joaquim Sunyer. A diferència d’altres pintors de l’època, que s’inspiren en el món urbà i la vida moderna, aquí Ricart només deixa entreveure petites dosis de modernitat, com per exemple succeeix amb el reixat.

pinturas en lienzo

Retrat d’Isabel Garriga (Maria Girona)

Els retrats de Maria Girona no busquen captar de manera mimètica les faccions del model, sinó percebre’n el gest, preservant l’aire i l’actitud en forma d’essència. Aquest retrat de Maria Girona data de finals de la dècada dels 50, i és més dur i hermètic que els seus antecessors. L’artista no busca el virtuosisme en la tècnica. Com es pot observar, ja no treballa els plecs de la roba i elimina la perspectiva.

pinturas en lienzo

El riu (Celso Lagar)

El riu no és en absolut l’obra més radical que farà el pintor. No obstant això, representa un quadre en el que la visió del paisatge és clarament deutora de l’estètica de Cézanne, especialment pels grups de cases de l’esquerra i en la divisió de les parts del paisatge, més o menys geomètriques en tot el conjunt. De temàtica rural, el paisatge s’entronca dins d’una perspectiva bucòlica, i el riu que el travessa no deixa de ser una anècdota o una metàfora per al pintor.

pinturas en lienzo

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

2 comentaris

Álvaro

9 abril, 2020 12:19 am

Me gusta mucho este blog.
Me he subscrito a el porque me gusta todo lo que sea el arte y la cultura.
Les invito a que pasen por mi blog http://www.galaxiacultural. info donde encontraran entradas sobre libros,obras de arte, peliculas, etc.
Sigan asi con el blog

Josep Mitjans Benach

7 agost, 2020 10:26 pm

Interessantíssims Apunts d’art de les Avantguardes catalanes. Magnífiques pintures.

¿Quieres ver el contenido en castellano?