Apunts d'art

10 artistes de l’hiperrealisme que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Quan observes una obra d’art però no saps si ets davant d’una pintura o d’una fotografia, és molt probable que estiguis admirant una obra hiperrealista. En aquest article definirem aquest moviment artístic i t’informarem sobre 10 dels artistes hiperrealistes més representatius que, a través d’obres diferents i minucioses, reflexionen sobre la realitat.

Obra de Jason de Graaf
El títol hauria de ser una obra d’art en si, Jason de Graaf, 2016. Imatge: Galerie de Bellefeuille

L’hiperrealisme

L’hiperrealisme és un moviment artístic que sorgeix a la dècada dels setanta. Les diverses obres que engloba el moviment mostren la reproducció de la realitat amb minuciositat i molts detalls.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Vols conèixer alguns dels artistes de l’hiperrealisme? Et presentem 10 artistes:

  1. Antonio López
  2. Jason Degraaf
  3. Edward Hopper
  4. Don Eddy
  5. Pedro Campos
  6. Roberto Bernardi
  7. Javier Arizabalo
  8. Marta Penter
  9. Helena Hugo
  10. Steve Mills

1. Antonio López

Antonio López García va néixer el 6 de gener del 1936 a Tomelloso, Ciudad Real. Va començar a desenvolupar les seves habilitats artístiques l’estiu del 1949, quan estava amb el seu tiet, el també pintor Antonio López Torres. Més tard, es va formar a l’Escola de Belles Arts de San Fernando.

Als anys seixanta, les seves obres incloïen temes vegetals i espais urbans a través de tres llenguatges artístics: el dibuix, la pintura i l’escultura. Amb el pas dels anys, el seu treball es va anar perfeccionant amb l’ús de diferents formats i tècniques de llum adaptades a la realitat. Una de les seves obres més cèlebres és La família de Joan Carles I.

2. Jason de Graaf

Jason de Graaf és un artista canadenc nascut l’any 1971. Al començament, es va definir com a artista plàstic i il·lustrador, però l’any 2005 va encaminar-se cap a la pintura, utilitzant acrílic.

De Graaf descriu la seva obra com una realitat alternativa, una il·lusió de profunditat i la relació de la llum amb superfícies transparents. Hi integra el sentit de l’humor i el misteri. El seu objectiu és comunicar a l’espectador una sensació singular.

3. Edward Hopper

hiperrealisme artistes
Nighthawks, Edward Hopper, 1942. Imatge: Wiki Commons

Edward Hopper va ser un pintor estatunidenc que es va caracteritzar pel caràcter cinèfil de les seves obres. Se’l coneix com l’artista que va dominar l’espai, la llum i la soledat en cadascuna de les seves obres, ubicades en escenaris d’ambients urbans tals com restaurants, bars i hotels. La seva intenció era reflectir la soledat de l’individu modern.

4. Don Eddy

Don Eddy és un pintor fotorealista que va néixer a Califòrnia l’any 1944. Les seves primeres obres, fetes als anys setanta, giren al voltant dels cotxes, els parabrises i els fars. En els últims anys, s’ha centrat en la natura, la percepció i els secrets de la vida, i ha aplicat la tècnica dels panells múltiples.

Obres de Don Eddy
It turns to gold, Don Eddy, 2018. Imatge: Galeria Nancy Hoffman

5. Pedro Campos

Pedro Campos és un artista madrileny que reflecteix a les seves obres un món que brilla. Els elements que utilitza més són llaunes d’alumini, bales de vidre i el llom dels llibres, entre d’altres. Són objectes simples i comuns als quals Campos sap individualitzar i donar personalitat.

L’artista s’inspira en els diferents ambients creatius en els quals va treballar durant anys, com la decoració de clubs nocturns i el món de la publicitat. La seva tècnica és la pintura a l’oli.

6. Roberto Bernardi

Roberto Bernadi va néixer l’any 1974. La seva formació artística està centrada en les tècniques de pintura tradicionals i en l’obtenció dels màxims detalls en les seves composicions. En la seva trajectòria hi destaca la participació en exposicions arreu del món.

hiperrealisme de Roberto Bernardi
Cerchi perfetti, Roberto Bernardi, 2006. Imatge: Roberto Bernardi

7. Javier Arizabalo

Javier Arizabalo és un artista que utilitza la pintura i el dibuix com a tècniques artístiques principals. El seu objectiu és representar retrats i cossos humans a l’oli. Les seves obres s’han exposat a diverses galeries de París.

8. Marta Penter

Aquesta artista de Porto Alegre, Brasil, destaca per les seves obres en aquarel·la i oli sobre llenç. Els elements que hi destaquen són els objectes antics i la figura humana. Penter es caracteritza per impregnar cadascun dels seus projectes de diversos efectes de llums i ombres.

9. Helena Hugo

L’artista Helena Hugo deixa la seva empremta a través de dibuixos al pastel, art de fibra i fotografia. Els seus projectes es caracteritzen perquè tracten temàtiques variades i complexes, com ara la realitat dels treballadors africans, els migrants, l’ambivalència de la natura i la condició humana.

10. Steve Mills

Steve Mills és un pintor originari de Boston que, ja des de ben petit, era un gran aficionat del dibuix amb llapis. Al començament, es va centrar en tècniques d’aquarel·la, tinta, ploma, acrílic i olis. Les seves obres es caracteritzen per reproduir natures mortes i flascons de vidre.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?