Eduard Vallès, expert en Picasso i autor de l’obra “Picasso. Obra catalana”, d’Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo la vinculació del pintor malagueny amb Ángel Fernández de Soto. Sota aquestes línies podeu llegir la transcripció de les seves paraules.

“Si haguéssim de triar un personatge que representés la bohèmia barcelonina de Picasso i una obra, aquest seria el retrat blau d’Ángel Fernández de Soto, també conegut com el “Bevedor d’absenta”. L’Ángel Fernández de Soto va ser un personatge clau de la joventut de Picasso. Company de sortides nocturnes i habitual de prostíbuls, en moltes obres i dibuixos de petit format de Picasso, apareix l’Ángel Fernández de Soto amb prostitutes, i amb el seu germà Mateo, que també era de l’entorn de Picasso, tot i que el seu amic íntim era l’Ángel.

El retrat blau d’Ángel Fernández de Soto és una simfonia de colors: de blaus, de blancs… És una autèntica caricatura perquè apareix completament amb el rostre deformat. S’hi nota molt la influència de El Greco, sobretot a les mans. És una d’aquelles obres que transmet una actitud vital del bohemi: veiem a l’Ángel Fernández de Soto en actitud contemplativa, de bon vivant, amb una copa d’absenta damunt de la taula i amb una pipa a les mans. Estem davant d’una imatge en la qual Picasso ens ha transmès la imatge icònica del bohemi per excel·lència.

Picasso va mantenir una amistat amb de Soto durant tota la seva vida, al marge dels anys de bohèmia. Va tenir una existència molt complicada amb molts problemes econòmics i Picasso el va ajudar sempre, com va fer amb tants amics catalans. L’Ángel va arribar a ser intermediari de l’obra de Picasso a Barcelona i amb això es va poder guanyar la vida ajudat pel mateix Picasso. De  Soto va tenir un final dramàtic durant la Guerra Civil espanyola en morir atropellat per una ambulància a la Via Laietana.”

×