El poeta i expert en Joan Miró, Vicenç Altaió, que ha dirigit el projecte Miró i els poetes catalans, obra publicada per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo del compromís de Joan Miró amb el seu país. A continuació podeu llegir la transcripció de les seves paraules:

“Un dels moments més emocionants en el treball de recerca per al llibre Joan Miró i els poetes catalans, va ser quan a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca, em van mostrar l’original de la carta que el poeta Josep Carner envia a Joan Miró excusant-se d’anar a París a la seva primera exposició després de la II Guerra Mundial. I en allà el gran poeta Carner amb una gran humilitat destaca la figura que Joan Miró té en la projecció internacional de Catalunya. I ho fa, curiosament, no pas des del costat de la vinculació política, sinó d’aquesta visió d’universalitat que la cultura catalana sempre ha tingut.

Joan Miró va ser una persona totalment engagé, compromesa amb el seu país, amb la seva gent. I ho fa d’una manera real, no idealista. El catalanisme universal de Miró està fet a la força d’un combat col·lectiu que és el que ha fet que malgrat la ferotgia del franquisme, la prohibició, arribéssim a la plenitud democràtica, que Joan Miró sempre considerava curta. Per això quan ell fa el gran cartell Volem l’estatut, després d’«estat» posa un punt, signa Miró i a continuació diu «ut, ut». Ell que parlava poc, que s’expressava amb la música i amb el llenguatge tallat i segmentat del valor de la poesia a l’espai visual.”

×