El crític literari Àlex Broch, que va seleccionar l’antologia per al llibre  Salveu-me la mirada. Una antologia poètica de Miquel Martí i Pol, explica per què Martí i Pol és un dels poetes catalans més llegits:

“Quan es diu que Miquel Martí i Pol és un dels poetes més llegits, sempre hi ha la pregunta per què? És lògic, un poeta o escriptor té capacitat comunicativa amb el lector, la pregunta és per què ell sí i altres no.

En el cas de Martí i Pol, com a mínim hi ha aquestes raons fonamentals: la forma poètica (capacitat comunicativa) i la seva posició davant del fet poètic (compromís i sinceritat).

Quan diem forma poètica, des de sempre la poesia té establerts tres conceptes savis, erudits que parlen de trobar clos, trobar ric i trobar lleu –”trobar” vol dir “trobador”-. És a dir, una poesia hermètica, una poesia molt rica artificialment o formalment, i una poesia comunicativa. Els poetes poden estar en un espai o altre, a vegades poden ser diversos, però domina un.
En el cas de Martí i Pol és el trobar lleu. És a dir, ell vol la comunicació, per tant mai forçarà una poesia que sàpiga que no pugui ser entesa pel lector. Per què? Aquí estan les altres dues raons: el seu compromís i la seva autenticitat i sinceritat. En la seva poesia hi ha dos compromisos molt clars: amb la classe treballadora i amb la pàtria. Primer és el compromís en el context històric i polític dels anys seixanta: la revolta, l’antifranquisme i la defensa de la classe treballadora.
Ell treballava en una fàbrica -treballava a les oficines d’una fàbrica, però treballava en una fàbrica, tenia un horari de fàbrica-, i per tant la comunicació amb el treballador era gran. En aquell moment hi havia una poesia de qui parlava i defensava el treballador però no ho era, i això crea distància. Però en canvi, l’autenticitat de parlar d’una cosa que tu tens tan a prop i tan viva fa que la poesia de Martí i Pol tingui aquest sentit d’autenticitat. I aquests dos valors són els que dominen (compromís i autenticitat).
Això torna a passar amb els anys -després de la malaltia-, quan torna a haver-hi un moment d’obertura política del país. Per tant, la seva biografia i la seva poesia evoluciona amb el temps. En el moment en què es pot començar a parlar de construir una nova pàtria -recordem el seu vers ‘Tot està per fer i tot és possible’, que s’utilitza encara avui d’una manera molt clara amb la voluntat de construir una nació, de construir un estat independent-, Martí i Pol utilitza aquesta obertura i aquesta autenticitat i sinceritat.
La capacitat comunicativa, el compromís i la sinceritat serien les tres raons que explicarien molt clarament perquè Martí i Pol és un dels poetes més llegits i és important tenir-ho en compte.
Quan dic autenticitat l’exemple clar és la malaltia. Abans ho hem dit en relació a la classe obrera i treballadora. Però quan ell està malalt, quan ell parla de la mort diu: ‘si parlo de la mort, és perquè em moro’. Per tant, no és una mort metafísica, com poden haver-hi altres poetes que fan una reflexió metafísica sobre la mort, sinó que ell s’està morint. I per tant, si parla de la mort ‘és perquè em moro’. Aquesta capacitat comunicativa, accessibilitat, sinceritat i proximitat, fan que quan la gent llegeix la seva poesia es produeix una identificació molt més gran, i per això és un dels poetes més estimats i més llegits.”

×